Koordinaten 10464

Hochgeladen 31. März 2015

Aufgezeichnet März 2015

-
-
737 m
22 m
0
32
64
127,06 km

angezeigt 2122 Mal, heruntergeladen 24 Mal

bei Navarcles, Catalunya (España)

[CA] Rutes del Romànic
(4.3) Conca del Llobregat. El Bages i el Baix LlobregatAquesta proposta de recorregut constitueix la tercera de les tres jornades en què s’ha dividit l’itinerari Rutes del Romànic (4.0) De la Cerdanya a prop de Barcelona per les valls del Llobregat i el Cardener.

L’itinerari
Una excursió lateral molt recomanable és la que per la C-141 a Vic arriba al proper monestir de Sant Benet de Bages, conjunt d’una gran bellesa amb un cert aire d’estampa romàntica. Prop seu, la ruta de Navarcles a Terrassa pel coll d’Estenalles porta a l’església i castell de Talamanca, i, més enllà, al fondal on s’amaga el pintoresc poble de Mura amb l’església de Sant Martí.

Des de Manresa, I’itinerari continua per una ruta secundària cap al santuari de la Salut de Viladordis i, travessat el Llobregat, al Pont de Vilomara, a la propera esglesiola de tradició mossàrab del Marquet. A Sant Vicenç de Castellet es troba la carretera general C-55, que segueix l’eix del Llobregat, i arriba aviat a Monistrol. Des d’aquí és ineludible la visita al monestir de Montserrat penjat a mig vessant de l’imposant massís d’aquest nom, de peculiar geologia, centre espiritual de Catalunya i un dels grans santuaris del món catòlic. La Mare de Déu de Montserrat és una talla romànica. No gaire lluny del monestir es troba l’església també romànica de Santa Cecília, d’un antic cenobi, al peu de la vertical i espectacular paret de Sant Jeroni, coronada pel cim que és el punt culminant del massís.

Continuant per la vall del Llobregat i per la mateixa C-55 s’arriba a Abrera, amb la parroquial de Sant Pere i la capella de Sant Hilari, fins a trobar la N-ll, i, tot seguit, per Martorell i Sant Andreu de la Barca, fins a la cruïlla dels Quatre Camins on, a la dreta, la N-340 permet, al cap d’uns 12 km, dues visites interessants: Santa Maria de Cervelló, a l’esquerra de la carretera, i per un ramal a Corbera de Llobregat, Sant Ponç de Corbera, als afores de la població.

Sant Benet de Bages
Antic monestir benedictí, conjunt romànic amb afegits posteriors: església (s. XII) amb planta de creu llatina, absis central que sobresurt exteriorment i dos de buidats al mur, cimbori coronat per una esvelta torre de dos pisos, portal amb arquivoltes i capitells, cripta, massís campanar de torre, magnífic claustre (s. XII-XIII) amb capitells esculpits de gran varietat i temàtica vegetal i figurativa. Declarat monument nacional el 1931. El conjunt, restaurat, acull el complex cultural i turístic Món Sant Benet. (Mun. de Sant Fruitós de Bages.)

Talamanca
Església parroquial de Santa Maria (s. XII), de nau única, creuer i absis, porta amb arquivolta i columnes amb capitells treballats, fris als murs exteriors amb mènsules.

Mura
Parròquia de Sant Martí (s. XI-XII, modificada), absis amb arcuacions sobre capitells i mitges columnes, bell portal amb arquivoltes i rica decoració escultòrica (Epifania al timpà).

Viladordis
Santuari i parròquia de la Mare de Déu de la Salut, petit edifici d’una nau i absis, modificat. (Mun. de Manresa.)

El Marquet
Església de Santa Maria de Matadars (s. XI), d’una nau però amb capçalera anterior, preromànica, absis rectangular i dues capelles laterals comunicades amb l’absis major per arcs de ferradura. (Mun. del Pont de Vilomara i Rocafort.)

Montserrat
Monestir benedictí de Santa Maria, centre espiritual de Catalunya i focus cultural de gran tradició. De la basílica romànica, en resten només l’antiga porta d’ accés traslladada a l’atri i la famosa imatge de la Mare de Déu, talla de fusta policromada i daurada de la fi del s. XII, molt bella, amb el característic color negre a la cara i les mans de Maria i Jesús. A la mateixa muntanya, de gran tradició eremítica i monàstica, I’antic cenobi benedictí de Santa Cecília, amb la bella església (s. XI) de tres naus i tres absis amb ornamentació llombarda. (Mun. de Monistrol de Montserrat i de Marganell.)

Abrera
Església parroquial de Sant Pere (s. XII), d’una nau i tres absis en creu del tipus llombard, bell portal esculpit i campanar de torre. Prop seu, capella preromànica de Sant Hilari, d’una nau i absis rectangular, amb impostes esculpides probablement anteriors.

Cervelló
Església de Santa Maria o del Socors (s. XI), antiga parròquia de Sant Esteve; una nau i absis del tipus llombard, bastida amb pedra rogenca, cimbori sobre el creuer amb la base d’un antic campanar.

Sant Ponç de Corbera
Antic priorat benedictí, interessant església (s. XI) d’una nau, transsepte capçat per tres absis semicirculars i cimbori sobre el creuer coronat pel campanar, amb tot l’exterior amb ornamentació llombarda. A la parròquia del proper poble de Corbera, talla policromada de la Mare de Déu de la Llet (s. XII-XIII), que en procedeix. (Mun. de Cervelló.)[ES] Rutas del Románico
(4.3) Conca del Llobregat. El Bages i el Baix LlobregatEsta propuesta de recorrido constituye la tercera de las tres jornadas en que se ha dividido el itinerario Rutas del Románico (4.0) De la Cerdanya a las puertas de Barcelona por los valles del Llobregat y el Cardener.

El itinerario
Una excursión lateral muy recomendable, por la C-141 a Vic, es la visita al cercano monasterio de Sant Benet de Bages, conjunto de gran belleza con cierto aire de estampa romántica. No muy lejos, la ruta de Navarcles a Terrassa por la collada de Estenalles conduce a la iglesia y castillo de Talamanca y, más allá, a la hondonada donde se esconde el pintoresco pueblo de Mura, con su iglesia de Sant Martí.

Desde Manresa, el itinerario continúa por una carretera secundaria hacia el santuario de la Salut de Viladordis y, cruzado el Llobregat por El Pont de Vilomara, a la cercana pequeña iglesia de tradición mozárabe de El Marquet. En Sant Vicenç de Castellet se encuentra la carretera general C-55, que sigue el curso del Llobregat y llega pronto a Monistrol. Desde aquí es ineludible la visita al monasterio de Montserrat, colgado a media ladera del imponente macizo del mismo nombre, de peculiar geología, centro espiritual de Cataluña y uno de los grandes santuarios del mundo católico. La Virgen de Montserrat es una talla románica, y no muy lejos se encuentra la iglesia de un antiguo cenobio, también románica, de Santa Cecília, al pie de la vertical y espectacular pared de Sant Jeroni, coronada por una elevación que constituye el punto culminante del macizo.

Continuando por el valle del Llobregat y por la misma C-55 se llega a Abrera, con la parroquial de Sant Pere y la capilla de Sant Hilari, hasta encontrar la N-ll, y después, por Martorell y Sant Andreu de la Barca, hasta la encrucijada de Quatre Camins. Aquí, a la derecha, por la N-340, al cabo de unos 12 km, se llega a dos monumentos interesantes: Santa Maria de Cervelló, a la izquierda de la carretera, y por un ramal a Corbera de Llobregat, a Sant Ponç de Corbera, en las afueras de la población.

Sant Benet de Bages
Antiguo monasterio benedictino, conjunto románico con añadidos posteriores: iglesia (s. XII), de planta de cruz latina, ábside central que sobresale exteriormente y dos vaciados en el muro, cimborio coronado por esbelta torre de dos pisos, puerta con arquivoltas y capiteles, cripta, maciza torre-campanario, magnífico claustro (s. XII-XIII) con capiteles esculpidos de gran variedad y temática vegetal y figurativa. El año 1931 fue declarado monumento nacional. Actualmente el conjunto, restaurado, acoge el complejo cultural y turístico Món Sant Benet. (Mun. de Sant Fruitós de Bages.)

Talamanca
Parroquia de Santa Maria de T. (s. XII), de nave única, crucero y ábside, puerta con arquivolta y columnas de capiteles historiados, friso en los muros exteriores con ménsulas.

Mura
Parroquia de Sant Martí (s. XI-XII), modificada). Ábside con arcuaciones sobre capiteles y medias columnas, bella portada con arquivoltas y rica decoración escultórica (Epifanía en el tímpano).

Viladordis
Santuario y parroquia de la Mare de Déu de la Salut, pequeño edificio de una nave y ábside, modificado (Mun. de Manresa.)

El Marquet
Iglesia de Santa Maria de Matadars (s. XI), de una nave, cabecera anterior prerrománica, ábside rectangular y dos capillas laterales comunicadas con el ábside mayor por arcos de herradura. (Mun. de El Pont de Vilomara i Rocafort.)

Montserrat
Monasterio benedictino de Santa Maria, centro espiritual de Cataluña y foco cultural de gran tradición. De la basílica románica queda solamente la antigua puerta de entrada trasladada al atrio y la famosa imagen de la Virgen, talla de madera policromada y dorada de fines del s. XII, muy bella, con la cara y las manos de María y Jesús de color negro. En la misma montaña, de gran tradición eremítica y monástica, antiguo cenobio benedictino de Santa Cecília, con la bella iglesia (s. XI) de tres naves y tres ábsides de decoración lombarda. (Mun. de Monistrol de Montserrat y de Marganell.)

Abrera
Iglesia parroquial de Sant Pere (s. XII), de una nave y tres ábsides en cruz de tipo lombardo, bella portada esculpida y torre-campanario. Cerca, capilla prerrománica de Sant Hilari, de una nave y ábside rectangular, con impostas esculpidas, probablemente anteriores.

Cervelló
Iglesia de Santa Maria o del Socors (s. XI), antigua parroquia de Sant Esteve, de una nave y ábside de tipo lombardo, de piedra rojiza; cimborio sobre el crucero con la base de un antiguo campanario.

Sant Ponç de Corbera
Antiguo priorato benedictino, interesante iglesia (s. XI) de una nave, transepto acabado en tres ábsides semicirculares y cimborio sobre el crucero coronado por el campanario, exterior con ornamentación lombarda. En la parroquia del cercano pueblo de Corbera, talla policromada de la Virgen de la Leche (s. XII-XIII), que procede de Sant Ponç. (Mun. de Cervelló.)


[GB] Romanesque Art Routes
(4.3) Conca del Llobregat. Bages and Baix LlobregatThis proposed trail corresponds to the third of the three-day plan into which the route has been divided Romanesque Art Routes (4.0) From Cerdanya to the Barcelona area via the Llobregat and Cardener valleys.

The itinerary
A well worthwhile side trip takes us to the beautiful monastery of Sant Benet de Bages, which is somehow reminiscent of a Romantic print (a short way along the C-141 towards Vic). From Navarcles, not far from Manresa, the road to Terrassa via the Estenalles pass brings us to Talamanca church and castle and, further on, to the picturesque village of Mura, with its church of Sant Martí, nestling in a deep valley.

From Manresa our route continues along a minor road to the shrine of La Salut at Viladordis. After crossing the Llobregat at El Pont de Vilomara, we reach the nearby small church of El Marquet, which reveals Mozarabic influence. At Sant Vicenç de Castellet we rejoin the main C-55 and drive through the Llobregat valley as far as Monistrol. From here one should visit the monastery of Montserrat, the spiritual centre of Catalonia and one of the great shrines of Roman Catholicism, perched halfway up the imposing mountain of the same name, with its distinctive rock formations. Inside is the Romanesque wooden statue of the Virgin of Montserrat. Close by, at the foot of the spectacularly sheer rock face below the lookout point at Sant Jeroni, the highest point on the mountain, is the Romanesque church of Santa Cecília, which belonged to another ancient monastery.

Continuing down the Llobregat valley along the C-55 we reach Abrera, with its parish church of Sant Pere and chapel of Sant Hilari. We then join the N-II via Martorell and Sant Andreu de la Barca as far as the Quatre Camins intersection where we take the N-340 to the right and, 12 km further on, come to two interesting monuments: Santa Maria de Cervelló, on the left-hand side of the road, and Sant Ponç de Corbera, along a side road to Corbera de Llobregat on the outskirts of the town.

Sant Benet de Bages
Former Benedictine monastery, group of Romanesque buildings with later additions: 12th C. church in the shape of a Latin cross, central outward apse and the other apses like niches in the wall, lantern crowned with a slender two-storey tower, doorway with archivolts and capitals, crypt, solid bell tower, magnificent 12-13th C. cloister with elaborate capitals featuring a wide range of plant and figurative designs. Declared a national monument in 1931. The restored precinct plays host to the cultural and tourism complex Món Sant Benet (Borough: Sant Fruitós de Bages cultural.)

Talamanca
Parish church of Santa Maria (12th C.): nave, transept and apse; door with archivolts and columns with carved capitals; frieze on outside walls with corbels.

Mura
Parish church of Sant Martí (11-12th C., modified): apse with arcatures over capitals and half columns, fine doorway with archivolts, richly decorated with sculptures (tympanum depicting the Epiphany).

Viladordis
Shrine and parish church of La Mare de Déu de la Salut, small building with nave and apse, modified. (Borough: Manresa.)

El Marquet
11th C. church of Santa Maria de Matadars: nave (the chevet is earlier, pre-Romanesque), rectangular apse, two side chapels joined to main apse by horseshoe arches. (Borough: El Pont de Vilomara i Rocafort.)

Montserrat
Benedictine monastery of Santa Maria, spiritual heart of Catalonia with a long and distinguished cultural tradition. Of the Romanesque basilica nothing remains except the former main door (now in the atrium) and famous late 12th C. gilded polychrome wooden statue of the Virgin, La Mare de Déu (note the characteristic black colour of the face and hands of Mary and Jesus). On the same mountain, where monks and hermits have lived for countless centuries, beautiful 11th C. church of the former Benedictine monastery of Santa Cecília: three aisles and three apses with Lombard ornamentation. (Boroughs: Monistrol de Montserrat and Marganell.)

Abrera
Parish church of Sant Pere (12th C.): nave and three cross-shaped Lombard-type apses, fine carved door and bell tower. Nearby pre-Romanesque chapel of Sant Hilari, nave and rectangular apse (the sculpted imposts are probably earlier).

Cervelló
Church of Santa Maria de Cervelló or del Socors (11th C.), formerly parish church of Sant Esteve: nave and Lombard-type apse, built with red-hued stone, lantern above crossing, base of ancient bell tower.

Sant Ponç de Corbera
Former Benedictine priory: interesting 11th C. church, nave, transept with three semi-circular apses at end, lantern over the transept surmounted by bell tower, Lombard ornamentation all over the outside. The polychrome wooden statue of the Virgin (Mare de Déu de la Llet, 12-13th C.) in the parish church at nearby Corbera comes from here. (Borough: Cervelló.)Font: Generalitat de Catalunya, juny 2015
Sakralbau

Sant Benet de Bages

Sant Benet de Bages
Sakralbau

Talamanca-Santa Maria

Talamanca-Santa Maria
Sakralbau

Mura-Sant Martí

Sant Martí-Mura
Sakralbau

Viladordis-Mare de Déu de la Salut

Mare de Déu de la Salut- Viladordis
Sakralbau

El Marquet-Santa Maria de Matadars

El Marquet-Santa Maria de Matadars
Sakralbau

Montserrat-Monestir de Santa Maria

Montserrat
Sakralbau

Abrera-Sant Pere

Abrera-Sant Pere
Sakralbau

Cervelló-Santa Maria

Cervelló-Santa Maria
Sakralbau

Sant Ponç de Corbera

Sant Ponç de Corbera

Kommentare

    Du kannst oder diesen Trail