Zeit  2 Stunden 32 Minuten

Koordinaten 947

Hochgeladen 5. März 2015

Aufgezeichnet März 2015

-
-
697 m
435 m
0
2,4
4,8
9,51 km

angezeigt 1392 Mal, heruntergeladen 12 Mal

bei l'Abella, Catalunya (España)

Explorem la COVA TRENCADA o COVA DEL CAMÍ (de 7m de recorregut) i la COVA DE L'INFERN o AVENC DE LA VINYA BOJA (de 53 m de recorregut i -16m de desnivell), a Aiguafreda.

Després de visitar la ínfima Cova Trencada, a l'entrada d'Aiguafreda (malgrat pertany a Tagamanent) - és una única galeria d'uns 70 cms d'amplada i 7m de recorregut -, ens dirigim al el Carrer Cruïlles, passant pel Cementiri municipal d'Aiguafreda. Camimem en suau, però constant pujada, fins a l'antiga masia del Saüc, ara en runes.

Un cop visitades les runes del Saüc, reculem fins al trencall amb marques del PR-C 200 groc/ blanc. Seguim aquest PR, girant a esquerra i, al peu del mateix camí, està la boca de la cavitat. He baixat fins passat el primer ressalt de 2,4 mts. La continuació la farem un altre dia que siguem més gent.

La Cova Infern la van anomenar així perquè és un forat bufador, on a l'hivern surt aire calent!

La tornada la fem pràcticament pel mateix lloc.

“Una petita boca a tocar del camí dóna pas a un estret conducte de 4’50 metres de llarg amb un petit ressalt d’un metre al mig. Al final del conducte trobem un estret pou de 2 metres que ens situa en una sala en pendent de 5 x 3 metres aproximadament plena de blocs. Pel N. una galeria de 3 metres en fort pendent i el sòl ple de terra acaba en una acumulació de blocs força inestables. Situats novament a la sala seguint cap a l’E. trobarem una galeria entre els blocs on en el sòl trobarem un pouet de 2’20 metres que ens situen en un pis inferior, des d’ací es pot baixar un nou ressalt de 1’63 metres on trobem una galeria de 3 metres que acaba en una zona de blocs inestables. Des del punt anterior al darrer ressalt, trobem un pas entre blocs en direcció N. que ens situa en una petita sala amb continuació cap a l’E. però l’estretor no permet el pas. Situats de nou a la galeria superior a l’entrada del pou de 2’20 metres, seguirem la galeria fins al final on trobarem un pou de 1’79 metres, a la base ens trobem en una diàclasi que cap al NE. ens situa en el pas estret impracticable que dóna a la sala descrita anteriorment, mentre que cap al SO. la diàclasi en pendent es va fent estreta fins assolir els -13 metres de fondària.”FONT: Espeleoindex.

Història: Un petit forat bufador al marge d'un camí era conegut des de fa algun temps per membres del grup Els Gafarrons ' Amics de la Caminada de Sant Martí de Centelles i Aiguafreda. El maig del 2008, dos membres d'aquest grup, els germans Antoni i Pere de Arriba, treuen uns blocs que taponaven el pas i poden penetrar uns metres. A principis del 2010, en Francesc Casanellas, també dels Gafarrons, es posa en contacte amb l'ERE ' CEC i el 30 de gener del 2010 acompanya a dos membres de l'ERE fins a la cavitat, portant-se a terme l'exploració completa i la topografia. Com que a l'hivern surt per la boca un fort corrent d'aire calent, els amics d'Aiguafreda van decidir anomenar-la cova de l'Infern.

"Posteriorment trobem al bloc de l'historiador, geògraf i estudiós de l'excursionisme català Francesc Romà Casanova una versió diferent de la descoberta; aquí teniu la transcrició literal del seu bloc:"quan vàrem descobrir aquest bufador ho vàrem posar en coneixement de membres del Grup d’Investigacions Espeleològiques de l’Agrupació Excursionista de Granollers. Entre aquestes persones hi havia el malaguanyat Jordi Icart. Icart va morir el 24 de febrer de 2007. Per tant l’exploració havia de ser anterior a aquella data". Romà també diu que "la solució toponímica de dir-li cova de l’Infern és força errònia. En primer lloc, perquè segurament es tracta d’un avenc (té 13 metres de profunditat i si hi entreu ja ens ho explicareu). I en segon lloc, perquè s’hagués pogut ser una mica més curós a l’hora de batejar el forat. Per això proposem dir-li avenc de la Vinya Boja, pel nom del lloc on es troba (segons indica el mapa de l’Alpina".

http://espeleobloc.blogspot.com.es/2012/11/lavenc-de-la-vinya-boja.html ; http://excursionismecientific.wordpress.com/2012/01/04/avenc-de-la-vinya-boja-2/
Höhle

Cova Trencada

Cova Trencada
Waypoint

Girar dreta direcció Cementiri Aiguafreda

Girar dreta direcció cementiri
Waypoint

Esquerra

Esq
Waypoint

Entroncament PR-C 200

Entronc PR-C 200
Ruine

Runes Saüc

Runes Saüc
Höhle

Cova de l'Infern o Avenc de la Vinya Boja

Cova de l'Infern
Waypoint

Corriol al Castell Cruilles tancat amb porta ferro candau

Corriol al castell cruilles tancat amb porta ferro candau
Waypoint

Cementiri Mpal

Cementiri Municipal

Kommentare

    Du kannst oder diesen Trail