-
-
489 m
119 m
0
5,5
11
22,07 km

angezeigt 1733 Mal, heruntergeladen 51 Mal

bei Cors, Catalunya (España)

[CA] De Corts a Camós pel serrat de Cal GallRecorregut en bicicleta pels vessants del serrat de Cal Gall, a la comarca del Pla de l'Estany. Durant la ruta es poden contemplar esglésies romàniques, com la de Sant Julià de Corts, Sant Vicenç de Camós i Santa Magdalena de Noves, i, entre la boscúria espessa de rouredes i alzinars, alguns arbres remarcables com les alzines monumentals de Can Bosc i de Can Ramió. Part del recorregut coincideix amb l'itinerari número 3 del Centre BTT de Banyoles.
Ruta senyalitzada parcialment.
L'itinerari comença a Corts, nucli rural pertanyent al municipi de Cornellà de Terri. Per arribar-hi, cal sortir del centre de Banyoles per la carretera C-150a en direcció a Girona i, passada la barriada de Mata, prendre a la dreta (SE) la carretera GIV-5146 que, en 1 km, fa cap a Corts. S'estaciona el cotxe als afores del poble o als jardins del carrer principal situats davant de la placeta de l'església de Sant Julià.

0,00 km (138 m). Des d'aquests jardins, es deixa l'accés a l'església a l'esquerra i se surt pel carrer principal en direcció S. Immediatament després, es gira a l'esquerra (E) i després a la dreta (S) seguint per la pista pavimentada que, una mica més enllà, creua el torrent del Remençà. Se surt a la carretera de Corts, que es pren a la dreta (SO). A l'altra banda surt, a l'esquerra (S), el camí de can Bosc; al fons a l'esquerra es veu la remarcable alzina del mateix nom.

1,80 km (150 m). Se surt a la carretera GIV-5147 de Camós a Palol de Revardit, que s'agafa a l'esquerra (S) en direcció a aquesta darrera població.

2,34 km (177 m). S'abandona la carretera i es pren un camí indicat de la dreta que duu a l'església de Santa Maria de Camós (2,75 km, 195 m). El paratge ofereix una bona vista sobre Banyoles i el seu entorn. L'església és de les darreries del s. XII i començaments del XIII. A partir del 1658, hom la coneix amb el nom de capella de Santa Teresa. Va patir transformacions profundes a l'època barroca. Es torna enrere fins a la carretera i es continua en direcció a Palol de Revardit.

3,35 km (178 m). Encreuament. Es deixa la carretera i s'agafa la pista que se'n va cap a la dreta (NO). Tres-cents metres després, es deixa una desviació a la dreta (NE), que porta a can Tapís, i es continua recte per la pista principal pujant amb força durant mig quilòmetre. Es deixa un trencall a l'esquerra i es descriu una àmplia ziga-zaga. La pista s'encara al SO, es deixa una desviació a la dreta (4,30 km) i, ja més suaument, es continua cap a ponent sempre per la pista principal fent giragonses i deixant trencalls secundaris a dreta i esquerra. Mes endavant, el camí planeja i es passa pel costat de can Bosquic.

7,61 km (310 m). Cal Sereno, on hi ha una font. Cent-trenta metres abans d'arribar-hi, hi ha un camí a l'esquerra que baixa fins a les gorges de la riera de Revardit, on és possible banyar-se (a 650 m). Es continua per la pista cap a ponent.

8,05 km (322 m). Cruïlla. Es gira pel trencall de la dreta (E), que es dirigeix al vessant de migdia del serrat de Cal Gall en forta pujada, deixant les runes de la casa de la Bora a la dreta (S). Se segueix per la pista principal cap a llevant, es deixa tot seguit una desviació a l'esquerra i, més endavant, dues més a esquerra i dreta. Ja per terreny planer, es deixa a la dreta (S) el trencall que porta a can Marieta (8,93 km, 393 m) per continuar recte en direcció E. Després d'una baixada, s'arriba a la masia de la Canova (9,85 km, 374 m), que es deixa a mà dreta (S). La pista gira a l'esquerra (NE).

10,36 km (372 m). Cruïlla a can Ramió, just a la carena del serrat: es gira a l'esquerra (O). Després s'hi tornarà. Se segueix per la carena en suau pujada i es deixa a l'esquerra (S) la masia de can Gall. Es continua per la pista principal cap a l'O fins a un revolt pronunciat (11,71 km, 488 m), on es deixa una desviació a l'esquerra i es gira a llevant creuant el pla de Can Ramió.

12,05 km (487 m). Can Ramió. Al N de la masia, ara abandonada, hi ha un alzinar amb un exemplar de surera monumental. Es torna enrere fins a la cruïlla abans esmentada, on ara es gira a l'esquerra (N). Després d'un llarg descens, durant el qual es deixen diversos trencalls secundaris a banda i banda, i quan la pista ja és asfaltada, es desemboca a la pista de Sant Vicenç de Camós.

15,31 km (215 m). Es gira a la dreta per la pista i, cent cinquanta metres després, s'arriba a l'església romànica de Sant Vicenç de Camós, del segle XII, amb una torre campanar adossada força singular. Grans dovelles de pedra polida emmarquen la porta de l'entrada principal. Unida al temple, hi ha la rectoria i, al costat mateix, la Sala de Camós, antiga casa senyorial dels cavallers de Camós. Es torna enrere i es continua baixant en direcció N per la pista asfaltada fins que es desemboca a l'encreuament amb la carretera de Camós a can Pigem (km 15,92), on cal girar a mà esquerra. S'entra al pla d'en Pigem i es deixa a la dreta un camí que mena a Camós.

16,64 km (177 m). Cruïlla. Es deixa la carretera i es gira a la dreta (N). Passats dos-cents metres, es deixa a l'esquerra (O) can Basses, magnífica masia amb torre medieval i rellevants finestres gòtiques, testimoni d'un passat esplendorós. Es deixa una desviació a la dreta i es creua el torrent de Matamors. La pista gira a ponent, després al N i s'arriba al mas de ca l'Artit (o mas Estrella), que es voreja deixant-lo a la dreta.

17,31 km (188 m). Es deixa una desviació a l'esquerra i es gira a la dreta vorejant encara ca l'Artit. Se surt al camí de Santa Magdalena (17,53 km), que es creua perpendicularment per prendre un corriol que s'enfila suaument a la dreta (E) pel mig del bosc. Se surt a tocar de la barriada de Santa Magdalena de Noves, on cal anar a veure l'església homònima.

17,95 km (198 m). Església de Santa Magdalena de Noves, situada dalt d'un puig amb bones vistes sobre els entorns. L'edifici originari data del segle XI. És una petita construcció romànica d'una nau amb una planta rectangular coberta amb una volta de canó lleugerament apuntada i sense absis. Un campanar de cadireta acabat en forma de piràmide de dimensions robustes dóna personalitat a l'edifici. A l'interior destaca un retaule del segle XVI dedicat a sant Valeri i santa Magdalena. Es torna a la pista asfaltada i es continua cap a llevant.

S'entra al poble de Camós per la urbanització situada al N del nucli antic. Pels carrers de Sant Antoni (E), de Santa Magdalena (S) i del Roser (E), s'accedeix a la carretera GIV-5147: cal continuar-hi a migdia cap al centre de Camós.

19,07 km (168 m). Plaça de l'Ajuntament de Camós. Es deixa la carretera i es gira a l'esquerra. Es continua pel primer carrer a mà esquerra, per un carril bici, deixant l'ajuntament a la dreta, a l'altra banda. Se surt al camí de la font del Salt Dalmau, que es visita girant a l'esquerra (N). La font (19,80 km) està situada en un indret singular i ombrívol, entre grans roures i alzines, prop del salt del riu Matamors, que li dóna nom. Es torna enrere i ara es continua recte en direcció S.

20,28 km (158 m). Cruïlla a la barriada de Cruanyes. Es gira a l'esquerra pel camí de Corts, senyalitzat i arranjat com a passeig per a bicicletes, i se surt a la carretera de Corts (21,82 km). El poble queda a la dreta.

22,07 km (138 m). Corts. Final del recorregut. Cal visitar-hi l'església de Sant Julià. La construcció original fou bastida probablement el segle X, però al 1017 ja hi havia un nou edifici. L'església és d'una nau amb volta poc apuntada i absis sobrealçat. A tramuntana s'hi va afegir una nau lateral i una sagristia. Els carreus són de travertí, pedra típica de Banyoles. La portada, amb dues arquivoltes en gradació i dovelles decorades, és de gran interès, com la ferramenta romànica de la porta, amb un forrellat rematat amb un cap de serp.

Més informació

[ES] De Corts a Camós por la sierra de Cal GallRecorrido en bicicleta por las laderas de la sierra de Cal Gall, en la comarca del Pla de l'Estany. Durante la ruta se pueden contemplar iglesias románicas, como la de Sant Julià de Corts, Sant Vicenç de Camós y Santa Magdalena de Noves y, entre la espesura de robledales y encinares, algunos árboles notables como las encinas monumentales de Can Bosc y de Can Ramió. Parte del recorrido coincide con el itinerario número 3 del Centro BTT de Banyoles.
Ruta señalizada parcialmente.
El itinerario empieza en Corts, núcleo rural perteneciente al municipio de Cornellà de Terri. Para llegar, hay que salir del centro de Banyoles por la carretera C-150a en dirección a Girona y, pasada la barriada de Mata, tomar a la derecha (SE) la carretera GIV-5146 que, en 1 km, llega a Corts. Se estaciona el coche en las afueras del pueblo o en los jardines de la calle principal situados frente a la plazoleta de la iglesia de Sant Julià.

0,00 km (138 m). Desde estos jardines, dejando el acceso a la iglesia a la izquierda, se sale por la calle principal en dirección S. Inmediatamente después, se gira a la izquierda (E) y luego a la derecha (S) por la pista pavimentada que, un poco más allá, cruza el torrente del Remençà. Se sale a la carretera de Corts, que se toma a la derecha (SO). Por el otro lado sale, a la izquierda (S), el camino de Can Bosc; al fondo a la izquierda se ve la notable encina del mismo nombre.

1,80 km (150 m). Se sale a la carretera GIV-5147 de Camós a Palol de Revardit, que se sigue a la izquierda (S) en dirección a esta última población.

2,34 km (177 m). Se abandona la carretera y se toma un camino indicado a la derecha que lleva a la iglesia de Santa Maria de Camós (2,75 km, 195 m). El paraje ofrece una buena vista sobre Banyoles y su entorno. La iglesia es de finales del s. XII y comienzos del XIII. A partir del 1658, se la conoce con el nombre de capilla de Santa Teresa. Sufrió profundas transformaciones en la época del barroco. Se vuelve atrás hasta la carretera y se continúa en dirección a Palol de Revardit.

3,35 km (178 m). Desvío. Se deja la carretera y se toma una pista de la derecha en dirección NO. Trescientos metros después, se deja un desvío a la derecha (NE), que lleva a Can Tapís, y se sigue recto por la pista principal subiendo fuertemente durante medio kilómetro. Se deja un desvío a la izquierda y se describe un amplio zigzag. La pista se encara al SO, se deja una desviación a la derecha (4,30 km) y, ya más suavemente, se continúa hacia poniente siempre por la pista principal haciendo zigzags y dejando desvíos secundarios a derecha e izquierda. Más adelante, el camino llanea y se pasa por el lado de Can Bosquic.

7,61 km (310 m). Cal Sereno, donde hay una fuente. Ciento treinta metros antes de llegar a esta masía, hay un camino a la izquierda que baja hasta las gargantas del torrente de Revardit, donde es posible bañarse (a 650 m). Se continúa por la pista hacia poniente.

8,05 km (322 m). Cruce: se gira a la derecha (E) por el camino que asciende a la vertiente S de la sierra de Cal Gall dejando las ruinas de la casa de la Bora a la derecha (S). Se sigue por la pista principal hacia levante, se deja a continuación una desviación a la izquierda y, más adelante, otra a la izquierda y una a la derecha. Ya por terreno llano, se llega al desvío que lleva a Can Marieta (8,93 km, 393 m), que se deja a la derecha (S) para continuar recto en dirección E. Después de un descenso, se llega a la masía de la Canova (9,85 km, 374 m), que se deja a mano derecha (S). La pista gira a la izquierda (NE).

10,36 km (372 m). Cruce de Can Ramió, justo en el cordal de la sierra: se gira a la izquierda (O). Luego se volverá hasta aquí. Se asciende suavemente por el cordal y se deja a la izquierda (S) la masía de Can Gall. Se sigue por la pista principal hacia el O hasta una curva pronunciada (11,71 km, 488 m), donde, dejando un desvío a la izquierda, se gira hacia levante y se cruza el llano de Can Ramió.

12,05 km (487 m). Can Ramió. Al N de la masía, ahora abandonada, hay un encinar con un ejemplar monumental. Se vuelve atrás hasta el cruce antes mencionado, donde ahora se gira a la izquierda (N). Después de una larga bajada, durante la cual se dejan varios desvíos secundarios a ambos lados, y por pista ya asfaltada, se llega a la pista de Sant Vicenç de Camós.

15,31 km (215 m). Pista. Se gira a la derecha y, ciento cincuenta metros después, se llega a la iglesia románica de Sant Vicenç de Camós, del siglo XII, con una singular torre campanario adosada. Grandes dovelas de piedra pulida enmarcan la puerta del acceso principal. Unida a la iglesia, está la rectoría y, al lado, la Sala de Camós, antigua casa señorial de los caballeros de Camós. Se vuelve atrás y se continúa bajando hacia el N por la pista asfaltada hasta desembocar en el cruce con la carretera de Camós a Can Pigem (km 15,92), donde hay que girar a mano izquierda. Se entra en el llano de En Pigem y se deja a la derecha un camino que lleva a Camós.

16,64 km (177 m). Desvío. Se deja la carretera y se gira a la derecha (N). Doscientos metros más adelante, se deja a mano izquierda (O) Can Basses, magnífica masía con torre medieval y relevantes ventanas góticas, testigo de un pasado esplendoroso. Se deja un desvío a la derecha y se cruza el torrente de Matamors. La pista gira a poniente, luego al N y llega a la masía de Ca l'Artit (o masía Estrella), que se bordea dejándola a la derecha.

17,31 km (188 m). Se deja un desvío a la izquierda y se gira a la derecha aún bordeando Ca l'Artit. Se sale al camino de Santa Magdalena (17,53 km), que se cruza perpendicularmente para tomar un sendero que sube suavemente a la derecha (E) por el bosque. Se sale junto a la barriada de Santa Magdalena de Noves, donde hay que ir a ver la iglesia.

17,95 km (198 m). Iglesia de Santa Magdalena de Noves, situada encima de una colina con buenas vistas sobre los entornos. El edificio originario es del siglo XI. Es una pequeña construcción románica de una nave con una planta rectangular cubierta con una bóveda de cañón ligeramente apuntada y sin ábside. Una espadaña acabada en forma de pirámide de dimensiones robustas da personalidad al edificio. En su interior, destaca un retablo del siglo XVI dedicado a san Valerio y santa Magdalena. Se vuelve a la pista asfaltada y se continúa en dirección E.

Se entra en el pueblo de Camós por la urbanización situada al N del casco antiguo. Por las calles de Sant Antoni (E), de Santa Magdalena (S) y del Rosari (E), se accede a la carretera GIV-5147: hay que continuar a mediodía hacia el centro de Camós.

19,07 km (168 m). Plaza de L'Ajuntament de Camós. Se deja la carretera y se gira a la izquierda. Se continúa por la primera calle a la izquierda por un carril bici dejando el ayuntamiento a la derecha, al otro lado. Se sale al camino de la fuente del Salt Dalmau, que se visita girando a la izquierda (N). La fuente (19,80 km) está situada en un lugar singular y sombrío, entre grandes robles y encinas, cerca del salto del río Matamors, que le da nombre. Se vuelve atrás y ahora se sigue recto hacia el S.

20,28 km (158 m). Cruce en la barriada de Cruanyes. Se gira a la izquierda por el camino de Corts, señalizado y arreglado como paseo para bicicletas, y se sale a la carretera de Corts (21,82 km). El pueblo queda a la derecha.

22,07 km (138 m). Corts. Final del recorrido. Hay que visitar la iglesia de Sant Julià. La construcción original fue construida probablemente en el siglo X, pero en el 1017 ya había un nuevo edificio. La iglesia es de una nave con bóveda poco apuntada y ábside sobrealzado. A tramontana se añadió una nave lateral y una sacristía. Los sillares son de travertino, piedra típica de Banyoles. La portalada, con dos arquivoltas en gradación y dovelas decoradas, es de gran interés, como el herraje románico de la puerta, con un cerrojo rematado con una cabeza de serpiente.

Más información
Font: Generalitat de Catalunya, 31/12/12

Waypoint

Santa Maria de Camós

Waypoint

Sant Julià de Corts

Waypoint

Santa Magdalena de Noves

Waypoint

Sant Vicenç de Camós

Waypoint

Font del Salt Dalmau

Waypoint

Cal Sereno

Waypoint

Can Ramió

1 comment

  • Foto von frankwap14

    frankwap14 04.07.2018

    Ich bin diesem Trail gefolgt  verifiziert  Mehr anzeigen

    Bona ruta, llàstima no haver pogut arribar al Mirador de Can Ramió, estan reformant la masia i ara és un camí privat.

Du kannst oder diesen Trail