Schwierigkeitsgrad   Schwer

Koordinaten 563

Uploaded 18. Februar 2013

Recorded Februar 2013

-
-
70 m
30 m
0
6,3
13
25,38 km

angezeigt 1283 Mal, heruntergeladen 4 Mal

bei Bentheim, Niedersachsen (Deutschland)

Marskramerpad deel 1 Bentheim oldenzaal
Ten zuidoosten van Oldenzaal wandelt u door natuurgebied Boerskotten. Het gebied is een voormalig landgoed uit de 18e en 19e eeuw. Behalve majestueuze oude lanen en loofbossen, herinneren nog veel meer restanten aan de oude buitenplaats. Zo vindt u er enkele oude beelden en een stenen tafel. Bijzonder is een 18e eeuws zandstenen beeld van de Romeinse jachtgodin Diana. Ook ontspringt er de Snoeijinksbeek.
Het park stamt uit de tijd dat de textielindustrie in Twente glorieus bloeide. De textielfamilie Gelderman stichtte een landgoed waar in 1913 door Leonard Springer een tuin in Engelse stijl werd aangelegd. Bos, glooiende weiden en een waterplas vormen samen een fraai natuurgebied. Kalheupink is vernoemd naar de gelijknamige boerderij. In het park zijn verschillende bijzondere bomen en beelden.
Deze korenmolen uit 1750 is een van de drie molens die ooit draaiden op de Mühlenberg. De molen is in 1986 gerestaureerd en sindsdien weer in bedrijf. Bijzonder is dat de romp volledig is opgetrokken uit Bentheimer zandsteen. Hiertoe besloot de graaf van Bentheim nadat de houten voorganger van de molen in 1747 sneuvelde tijdens een harde storm. Van het versgemalen koren uit de molen wordt in het naastgelegen bakhuis ambachtelijk steenovenbrood gebakken.
Rond 700 was er een burcht, omgeven door een wal. Na marktrechten kreeg Oldenzaal rond 1270 ook stadsrechten. De rol van de katholieke kerk was er altijd groot. In de late middeleeuwen raakte de stad door grote stadsbranden en plunderingen in verval. Toen de Hollandse steden opbloeiden en de Hanze in verval raakte, was Oldenzaal nog slechts een klein stadje aan de grens met Duitsland. De textielindustrie bloeide er, maar de arbeiders bleven arm. Nu heeft Oldenzaal veel bedrijven in de transportsector vanwege de ligging aan de A1. Voor een bezoek aan het centrum wijkt u even van de route af.
Ten zuidoosten van Oldenzaal ligt Boerskotten met prachtige lanen met loofbomen, kleine weilanden met houtwallen en akkers met kruiden en wilde bloemen. Natuurmonumenten streeft in Boerskotten naar natuurlijke bossen met inheemse boomsoorten. Van de graslanden is de veel te voedselrijke bovenlaag weggehaald. Op de armere ondergrond groeien nu weer klokjesgentiaan en orchideeën. Ook dop- en struikheide zijn terug. De snelweg A1 snijdt Boerskotten in tweeën. Dankzij de aanleg van wildtunnels en een ecoduct kunnen onder andere reeën, marters en muizen nu toch heen en weer.
Villa of landhuis “De Haer” is in 1881 in opdracht van de textielfabrikant Gelderman als woonhuis gebouwd. Het pand is in 1927 verbouwd. Het huis staat in een parkachtige tuin met hoge bomen en een vijver (in de vorm van een Napoleonshoed). De tuin werd begin 1900 ontworpen door de landschapsarchitect P.H. Wattez.
Zuidelijk van De Lutte komt u de ‘Handelsweg’ tegen, een grensoverschrijdende wandelroute tussen Deventer en Osnabrück. Het Duitse traject is ook wel bekend als de ‘Töddenweg’. Rond 1800 ontstond in het aangrenzende Duitsland een klasse van kooplieden, de zogenaamde Tödden. Deze handelaren kochten linnen op bij huisweverijen en verkochten dat vooral in Holland, waar een goed afzetgebied was. Uiteindelijk zijn o.a. de C&A’s van de familie Brenninkmeyer daaruit voortgekomen.
(o.a. Haerstraat 135, 137, 143) Ook hier ging Mullers huis verloren en bleven dienstwoningen gespaard, waaronder opnieuw een tuinmanshuis in vakwerkstijl. Maar het leukste bouwwerk(je) in Springers sfeervolle park (1913, in opdracht van H. Gelderman) is toch wel de duiventil met zijn rijke houtsnijwerk. Ook het buiten Scholtenhaer, aan de overzijde van de Haerstraat, heeft een parkaanleg van Springer met monumentale rododendronpartijen (niet toegankelijk, maar goed te zien vanaf de straat).
Er zijn plannen om bij de brug in de Postweg een geologisch monument in de hoge wand van de snelweg in te richten. Ter plaatse worden namelijk twee soorten keileem aangetroffen uit twee verschillende perioden tijdens de ijstijd. Bij het uitgraven van het wegtracé zijn verschillende grote zwerfstenen gevonden evenals fossielen.
Het kapitale landhuis met parkachtige tuin is in 1881 gebouwd in opdracht van de Oldenzaalse textielfabrikant Gelderman. De tuin is een ontwerp van landschapsarchitect Pieter Wattez. De windvaan heeft de vorm van een stoomwals, het eendenhuisje aan de vijver is sierlijk chinees gestileerd.
Na 8 jaar op de Hakenberg gestaan te hebben, werd de voor een dominee gebouwde koepel in 1868 verplaatst naar het landgoed Boerskotten. Het bijbehorende landhuis uit 1927 is vanaf de weg niet goed te zien. Beide zijn rijksmonument.
Piet Wattez ontwierp in 1920 de tuin rondom dit kapitale landhuis uit 1881, alweer van de familie Gelderman. De windvaan heeft de vorm van een stoomwals, het eendehuisje aan de vijver is sierlijk chinees gestileerd. Zie ook de foto op blz.48.
ANWB paddenstoel Nr 20639
ANWB paddenstoel Nr 20252
ANWB paddenstoel Nr 20664
ANWB paddenstoel Nr 20663
ANWB paddenstoel Nr 21382
ANWB paddenstoel Nr 66333/2
ANWB paddenstoel Nr 66331/1
ANWB paddenstoel Nr 66855/1

Kommentare

    You can or this trail