Zeit  5 Stunden 58 Minuten

Koordinaten 1915

Hochgeladen 25. Februar 2020

Aufgezeichnet Februar 2020

-
-
709 m
173 m
0
6,9
14
27,54 km

angezeigt 262 Mal, heruntergeladen 8 Mal

bei Manresa, Catalunya (España)

LA TRAVESSA
Ruta que ens portarà a seguir íntegrament la darrera etapa del Camí Ignasià entre Manresa i el Monestir de Montserrat, un llarg tram de caminada de més de 27 quilòmetres que uneix la capital del Bages amb el cor de la muntanya sagrada dels catalans.

La caminada la fem en el sentit invers al plantejat originàriament per a aquesta ruta de pelegrinatge. La raó és que l'hem utilitzada com a una opció més d'accés al Monestir dins el projecte que vol recollir pujades a Montserrat des de diferents estacions de tren. Evidentment que fer la ruta en aquesta direcció té alguns desavantatges, com el desnivell, que serà predominantment positiu. Tot i així només són +700 m, quantitat perfectament assumible i que es fan sense complicacions. Només durant la part final d'ascens a Santa Cecília podem dir que la pujada és sostinguda i que ens farà suar.

Els avantatges de fer la ruta en sentit original, a part de tenir predominantment baixades, és en aquesta direcció tindrem el sol sempre d'esquena, un factor a tenir en compte a l'estiu. A més a més, un cop acabada la ruta, podrem gaudir d'una tranquil·la visita a la capital del Bages.

La travessa està plena de punts d’interès . Manresa per sí sola ja mereixeria una llarga visita que es podria allargar un dia complet. Com que no tenim aquest temps, si més no hem iniciat la ruta a l'estació de Manresa-Viladordis (FGC) i no pas a la de Manresa (Rodalies), 1,6 km més curta, per poder visitar la Cova de Sant Ignasi, un punt crucial en la vida de Sant Ignasi i d'aquesta travessa.

També Montserrat mereixeria més dedicació. Però, si més no, de camí trobarem diversos atractius que amenitzaran el llarg recorregut. Una ermita aquí, un salt d'aigua allà, una masia emmurallada, un camí medieval, miradors, el nucli urbà de Castellgalí, barraques de pedra en sec... Sense ser cap d'aquests espectaculars, sí que ens entretindran mentre anem sumant passes i quilòmetres.

EL CAMÍ IGNASIÀ
Ignasi de Loiola o de nom real Íñigo López de Recalde, va ser un noble basc, militar de professió, que després de servir en diferents guerres al costat del rei va emprendre un viatge a Jerusalem que el va portar fins a Catalunya. Durant el camí va viure un procés de transformació profund. Un factor clau en aquest canvi va tenir lloc en una balma a Manresa, la Cova de Sant Ignasi. Va ser el fundador de la Companyia de Jesús.

El Camí Ignasià és una ruta de llarga distància de 650 quilòmetres i 27 etapes que uneix Loyola, ciutat de naixement de Sant Ignasi i Manresa, ciutat on el sant va fer-hi una estada de deu mesos durant l'any 1522 en la famosa Cova de Sant Ignasi.

De les 27 etapes en què està dividida la travessa, set circulen per territori català, evidentment les darreres fins a arribar a Manresa.

Tram català
Etapa 21. Fraga – Lleida (33 km)
Etapa 22. Lleida – Palau d'Anglesola (25,7 km)
Etapa 23. Palau d'Anglesola – Verdú (24,7 km)
Etapa 24. Verdú – Cervera (17 km)
Etapa 25. Cervera – Igualada (38,6 km)
Etapa 26. Igualada – Montserrat (27 km)
Etapa 27. Montserrat – Manresa (24,6 km)

La travessa coincideix durant molts quilòmetres amb el Camí de Sant Jaume. De fet, es creu que Sant Ignasi va seguir aquest sender per arribar a Catalunya. Concretament, en la etapa 27, la que ens afecta, el Camí Ignasià i de Sant Jaume són coincidents entre Castellgalí i Montserrat, és a dir, durant 14,5 km.

La ruta està senyalitzat amb fletxes taronges i sovint amb panots amb un sol taronja característic. En direcció a Montserrat les fletxes les veurem poc, atès que són pensades per a ser observades en sentit oposat. Tot i així trobarem pals verticals indicadors i marques al terra que faciliten molt la caminada.


VARIANTS
El track segueix estrictament la ruta oficial del Camí Ignasià. Tot i així hi ha quatre punts on ampliem la ruta a fi de visitar certs element d'interès que són a tocar del camí principal. Totes aquestes variants són incloses a la traça i són d’anada i tornada, pensades així per facilitar el recorregut per si les volem evitar. En aquests cas escurçarem la travessa uns metres, tot i que paga la pena el petit esforç extra que suposa visitar-los.

a)L'Oller (280 m): gran casalot amb aspecte de castell i envoltat per un alt mur. Entre dilluns i divendres es pot visitar el Castell, el celler i la finca de forma individual en les hores d’obertura (caps de setmana només visita concertada.
b)Castell de Castellgalí (1,1 km): és la extensió més important de la travessa. El cert és que les ruïnes del castell deceben molt. Poques restes i mig engolides per la vegetació.
c) ) Pedrera de Balçamuller (80 m): a tocar del camí. Un espai curiós on una antiga pedrera ha produït un bell salt d'aigua sota els nostres peus. Un corriol continua creuant el torrent i fent de drecera a la pista. Compte amb la caiguda!
d) )Miranda de Santa Cecília (250 m): gran mirador del Bages sota els nostres peus.

ALTRES SENDERS
Durant la ruta ens trobarem amb multitud de senders. El Camí Ignasià està sempre ben indicat a les cruïlles, ja sigui amb les fletxes corresponents o els indicadors. Així mateix també trobarem entre d'altres les clàssiques marques blanques i vermelles de GR i les blanques i grogues de PR.

Els senders, entre d'altres, que comparteixen ruta en algun tram o altre del recorregut són:

-Camí de Sant Jaume
-GR 151 Etapa 1: Camí del Bisbe i Abad Oliba
-GR-4 Etapa 11
-PR C-19 Portal de Montserrat


ELS TRENS
INICI: La travessa comença a l'estació de Manresa-Viladordis (FGC) de la línia R5/R50 Barcelona-Manresa dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catlunya.

FINAL: La ruta acaba a l'estació de Montserrat del Cremallera de Montserrat, situada davant del monestir benedictí de la muntanya sagrada. Hi ha un tren cada hora que connecta amb l'estació de Monistrol-Vila d'FGC de la línia Barcelona-Manresa.

OPCIÓ RODALIES : De forma opcional podeu començar a l'estació de Manresa de la R4 de Rodalies de Catalunya. Aquesta opció escurça la travessa en 1,5 quilòmetres. Per contra no es visita la Cova de Sant Ignasi, un element important en el camí i la vida de Sant Ignasi.

Podeu consultar els horaris de les diferents companyies ferroviàries:

- FERROCARRILS DE LA GENERALITAT (FGC).

- CREMALLERA DE MONTSERRAT.

- RODALIES DE CATALUNYA.

Mehr anzeigen external

Building of interest

Barraca (75m dreta)

Building of interest

Barraca a 140 m (enmig prat, oest)

Building of interest

Barraca Cal Ticó (esquerra)

Building of interest

Barraca de pedra

Building of interest

Barraca del Pla de Masroig

Risiko

C-55

Aussichtspunkt

Cal Macari (mirador cadira)

Straßenkreuzung

Camí Ral

Sakralbau

Capella del Rapte

Archaeological site

Castell de Castellgalí (ruïnes)

Sakralbau

Castellgalí (Sant Miquel)

Building of interest

Mas de Cornet

Sakralbau

Cova de Sant Ignasi

Sakralbau

Creu de la Guia

Straßenkreuzung

Cruïlla proverbi africà

Waypoint

Dexiem senyal verd (va a l'oest)

Straßenkreuzung

Entrada al Parc Natural

Sakralbau

Ermita de Sant Jaume de Castellbell

Fahrsperre

Estació de Manresa (Rodalies)

Fahrsperre

Estació de Manresa-Viladordis (FGC)

Waypoint

Estació del Cremallera (FGC)

Straßenkreuzung

Inici Camí dels Degotalls

Building of interest

L'Oller

Straßenkreuzung

Margues blaves

Archaeological site

Mil·liari romà

Aussichtspunkt

Mirador de Manresa

Aussichtspunkt

Mirador dels Quatre Vents (Castellgalí)

Aussichtspunkt

Miranda de Santa Cecília (mirador)

Sakralbau

Monument martiri dominiques (1936)

Straßenkreuzung

OPCIONAL Variant al castell de Castellgalí (1,1 km)

Straßenkreuzung

A pedrera i opció drecera

Wasserfall

Pedrera de Balçamuller

Straßenkreuzung

Pla de les Pinasses (inici corriol)

Straßenkreuzung

Pla de Mas Roig

Straßenkreuzung

Pont de la Fassina (BV1123)

Building of interest

Pont Vell

Straßenkreuzung

Raval dels Corrons

Fluss

Riera de Rajadell

Waypoint

Sant Iscle

Sakralbau

Santa Cecília de Montserrat

Building of interest

Torre de Santa Caterina

Aussichtspunkt

Turó castell de Castellgalí (mirador)

Kommentare

    Du kannst oder diesen Trail