Koordinaten 846

Hochgeladen 13. Oktober 2016

Aufgezeichnet Oktober 2016

-
-
100 m
4 m
0
4,5
9,0
18,09 km

angezeigt 922 Mal, heruntergeladen 9 Mal

bei Berg en Dal, Gelderland (Nederland)

Begin: Bushalte Groot Berg en Dal (Berg en Dal) Eind: treinstation Molenhoek
De laatste restjes
Zowel over de Kleefsebaan als de St Annastraat liepen elektrische trams en daarvoor stoomtrams. Eind negentiende eeuw stoom en twintig jaar later elektrisch. Op stoom werd Berg en Dal vanuit de Tooropstraat bereikt, de elektrische tram liep echter tot de Maartenskliniek. Berg en Dal werd vanuit Beek bereikt (zie wandeling 291).
Ik dacht eerst, dat wordt een saaie wandeling, maar er is best veel te zien op deze wat kortere wandeling.
Op de Oude Kleefse Baan begint het al met het Kerstendal, waar vroeger de Romeinen een waterwerk hadden. Helemaal zeker is het niet, maar alles duidt erop. We lopen wel langs een afgesloten gebied van rijkaard Deus. Allen gidsen van het Gilde mogen op het landgoed komen. Dat maakt het natuurlijk wel uniek.
We lopen aan de zuidkant van de Berg en Dalseweg richting Leemkuil, een mooi bosgebied met heuse grafheuvels en waanzinnig grote chique huizen. Berg en Dal is geliefd. Eenmaal bij de Hengstdalseweg raken we in de flats van Nijmegen Oost. Een leuke buurt met veel kroegjes en vooral veel groen.
We volgen het oude trace via de Tooropstraat en de Daalseweg, waar we bij het grote RK Kerkhof komen. Loop er even binnen. Het is niet geruimd en daardoor een mooi park geworden.
We steken de Oranjesingel over en passeren het Kantongerecht en het Oude Gymnasium en het Oude Postkantoor. Via de Van Welderenstraat lopen langs het centrum van Nijmegen. Het is een gezellige winkelstraat met veel Art Decco panden (geen bommen dus). We lopen dan naar het Keizer Karelplein. Een landelijk bekende rotonde die hier ook wel Kamikazeplein wordt genoemd, want het is nog een echte ouderwetse rotonde, waar rechts voorrang heeft. In combinatie met verkeerslichten kan het volgens de verkeersdeskundigen heel veel auto's verwerken.
Als voetganger is het plein ook interessant, want je kunt naar het binnenpleintje oversteken. Het is een huis park met watertjes en natuurlijk een standbeeld van Karel. Over kamikaze besproken. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op concertgebouw de Vereeniging van Arch. Leeuw. Het is weer opgeknapt en een van nederlands mooiste accomodaties.
Bij de Titus Brandsmakerk verlaten we het plein. Titus was een belangrijk geleerde voor de Radboud, maar werd door de Duitsers in Dachau omgebracht omdat hij zich tegen het naziregime verzette. Dachau en zijn dood werd zijn lot. Johannes Paulus II verklaarde hem zalig in 1985.
We lopen nu zoveel mogelijk langs de St Annastraat. Het is een drukke weg, en de wegen er langs zijn toch wel aardig. Zo ontdekte ik een stadsparkje aan de Javastraat (ook hele chique huizen) en zijn de terreinen langs de Radboud Universiteit interessant.
Ook hier valt de naam van een geestelijke: Bisschop Hamers. Hij was een echte missionaris. Hij is destijds levend verbrand tijdens een opstand in Mongolie. Een echte martelaar dus. Maar heilig is hij niet geworden. We lopen langs het Hamerhuis van architect Estourgie. Het huis was een studiehuis van de scheutisten (van Hamer dus). De maffe pagode staat symbool voor het verre oosten waar Hamer actief was.
We lopen over de hele lengte lang de Radboud universiteit en het UMC in het bijzonder. Zo'n 20,000 studenten bevolken de unie die ondersteund wordt door 5000 medewerkers. Veel van die medewerkers wonen in de wijken waar we doorheen lopen.
Ten Oosten van de Annastraat na de Unie, begint Heumensoord, een productiebos dat tot Molenhoek doorloopt. Nijmegen huisvestte daar tijdelijk 3000 vluchtelingen in 2016. Nu is het er weer doodstil en kun je kilometers lopen richting Molenhoek, waar het treinstation het eindpunt is.

Mehr anzeigen external

Straßenkreuzung

001 Hogeweg en Oude Kleefsebaan

Hier kwam de tram uit Beek aan (over een viaduct)
Ruine

002 Kerstendal en Schoenenkantoor

Er liep hier vroeger een romeins waterkanaal
Ruine

003 Grafheuvels bij de Leemkuil

Gipfel

004 Waterwingebied aan de Torenweg/Kwakkeberg

Building of interest

005 De Hunnerberg (een jeugddetentie plaats)

Park

006 RK begraafplaats aan de Daalsweg

Building of interest

007 Drie gebouwen aan de Van Schevichavenstraat

Het Oude Gymansium, het kantongerecht, en het Postkantoor (Nu AH)
Building of interest

008 Het Keizer Karelplein

Met Karel en Concertgebouw dDe Vereeniging
Sakralbau

009 Titus Brandsma Gedachteniskerk

Met eeuwige vlam
Park

010 Een verborgen stadspark aan de Javastraat

Park heeft maar een ingang
Building of interest

011 Archipelstraat en Javastraat

Chique huizen gebouwd door Estrourgie
Straßenkreuzung

012 Campusbaan en St Annastraat

Building of interest

013 Poptheater Doornroosje

Building of interest

014 Bisschop Hamerhuis met Pagode

De HAN zit er nu
Burg

015 Huize Heijendaal van de Radboud

met Vliegende Engelen van Auke Ettema (1964)
Building of interest

016 Auditorium van de Radboud Universiteit

Park

017 Molenhoek: De Kleine Lier (Manege)

Kommentare

    Du kannst oder diesen Trail