Koordinaten 874

Hochgeladen 11. Mai 2017

Aufgezeichnet Mai 2017

-
-
42 m
-5 m
0
5,0
10
20,12 km

angezeigt 573 Mal, heruntergeladen 2 Mal

bei Duifhuis, Noord-Brabant (Nederland)

Start: Bushalte Duifhuizerweg Mariaheide Uden Eind: NS station Oss

In de rook van de A50 en Unox
Ondanks het feit dat de A50 zich nogal met de route bemoeit, is de wandeling van Mariaheide naar Oss afwisselend met een prachtig begin in Mariaheide, waar de bus pal op het Duitse lijntje stopt aan de Duifhuizerweg, waar ze in 1944 ook al een trein hebben opgeblazen. Mariaheide is een dorpje van niks, waar ik vroeger altijd in de file stond om van Eindhoven naar Nijmegen te geraken, omdat er een voetgangerslicht stond en je er niet harder dan 50km/h mocht rijden. Het pad naar Uden is prachtig, we passeren de Leijgraaf en komen in het hart van Uden met zijn eigen Sint Pieter. De kolos dateert van 1887 en is nog steeds in gebruik met kaarsen en wierooklucht. Even verderop vinden we een Mariakapel en bij de sportvelden de Molen van Jetten, waarvn het niet duidelijk is of dit de molen is die Piet Mondriaan te Uden heeft geschilderd.
Inmiddels lopen we langs de A50 over fietspad en parallelweg. We vinden hier ook een stuk spoorlijn aan de Strikseweg. Het is puur verzamelwoede, want vroeger liep hier geen trein.
We volgen de A50 tot aan het Ecoduct over de snelweg. Wel een stukje omlopen, want je kunt het talud NIET op. Teveel afrastering om het wild te beschermen. Aan de oostkant komen we in Slabroek een bos en heidegebied waar het goed toeven is.
Via Menzel komen we in Nistelrode. Je vindt hier Tramstraat en Tramplein bij het Raadhuis. Ook hier schijnt Piet Mondriaan te hebben vertoefd. Nistelrode is wel aardig. Het heeft een goed boerende golfclub, want de wandelpaden zijn er voor omgelegd. Gelukkig is het stukje hei gespaard gebleven, we lopen er dwars doorheen. De A50 hebben we inmiddels achter ons gelaten.
We lopen naar het volgende dorp: Heesch. Het ligt precies tussen Den Bosch en Grave, en het was daarom een pleisterplaats voor postkoets en wellicht ook de tram, die hier stopte.
We eindigen de tocht in Oss (vroeger gewoon Os). Het beest staat al sinds de Middeleeuwen in het wapen. Oss had een slechte reputatie rond 1900. Het was een stad van messentrekker, en werd ook wel het Chicago van Brabant genoemd.
Gelukkig voor Oss ontstond na de aanleg van het spoor Den Bosch Nijmegen een industrie, waarvan Unox en Organon wel de bekendsten zijn. Oss was ook de plaats waar de SP zich ontwikkelde met Jan Marijnissen als aanvoerder. Volgens mij woont hij er nog steeds.
Overigens valt het op dat Oss toch niet zo lelijk is. Het is best aardig lopen over de grote boulevards. Als je maar aan de oostkant blijft lopen over gras en de lanen, naar het NS station.

Mehr anzeigen external

Haltestelle

001 Duifhuizerweg

Brücke

002 Spoorbrug over de Leijgraaf

Straßenkreuzung

003 Spoorwegovergang Uden Burenstraat

Versorgungsprozess

004 Promenade Uden

Sakralbau

005 Petruskerk Uden

Sakralbau

006 Kruisheren Kapel OLVplein

Building of interest

007 Molen van Jetten

Information

008 Spoor aan de Strikseweg

Straßenkreuzung

009 Ecoduct over de A50

Picknick

010 Slabroek

Straßenkreuzung

011 Menzel

Straßenkreuzung

012 Tramstraat Nistelrode

Information

013 Tramplein met troubadour van Raaij

Building of interest

014 Raadhuisplein Nistelrode

Information

015 Pad Noorderbaan

Aussichtspunkt

016 Heide Kortdreef

See

017 Langven in Heesch

See

018 Hazenakker

Information

019 WOII monument Oss

Building of interest

020 RK Meisjesschool aan de Molenstraat in Oss

Fahrsperre

021 NS station Oss

Kommentare

    Du kannst oder diesen Trail