Koordinaten 1048

Hochgeladen 24. Mai 2017

Aufgezeichnet Mai 2017

-
-
19 m
-12 m
0
6,1
12
24,24 km

angezeigt 502 Mal, heruntergeladen 4 Mal

bei Veghel, Noord-Brabant (Nederland)

Start: Busstation Rembrandtstraat Veghel Eind: NS station Rosmalen

Langs Aa en Maxima
De tram van Veghel naar Den Bosch voerde voornamelijk over de provinciale N606 door Dinther, Heeswijk, Middelrode en Berlicum. Reden genoeg om de omgeving er omheen te verkennen. Brabantse Aa is daar heel geschikt voor. Het is een beek die bij Nederweert ontspringt en bij de Citadel in Den Bosch met de Zuid Willemsvaart de Dieze gaat vormen. Was de beek vroeger sterk gekanaliseerd, heden ten dage wordt er flink gesleuteld om de loop te laten meanderen. Dit hangt samen met het feit dat om den Bosch een nieuw kanaal is gegraven, het Maximakanaal. In Den Bosch was de Zuid Willemsvaart niet geschikt voor grotere schepen en met dat nieuwe kanaal lukt dat prima. De wandeling voort over vele dijkjes en paden langs de Aa en Maxima.
We starten in Veghel, “De Parel van de Meierij”. De natuur om Veghel kan dan wel mooi zijn, het plaatsje zelf, hoe oud ook, is met zijn lompe kerk en jaren 70 winkelcentrum wat saai. Niet getreurd, de Aa, die erdoor loopt, is mooi. De Zuid-Willemsvaart heeft met het Duitse lijntje veel industrie (denk aan koekjes en varkensvoer) gebracht.
We lopen verder naar de dorpjes Dinther en Heeswijk. Je vindt hier de oudste kloosterorde van Nederland, dat van de Norbertijnen, wat oorspronkelijk in Berne (aan de Maas was gevestigd). We lopen hier langs de vele asperge- en aardbeienkwekerijen naar het prachtige kasteel Heeswijk. Het is diverse malen gerestaureerd, het geeft het kasteel een wat eclectisch uiterlijk, maar het staat er tenminste nog. Het schijnt dat Lodewijk XIV hier heeft gelogeerd. Kortom een belangrijke burcht. In Dinther lopen we door het iets minder spectaculaire landgoed Zwanenburg. Het is ook oud, maar meer een verstrekt landhuis, wat tegenwoordig (sinds de 19de eeuw) is witgeschilderd.
De Aa was blijkbaar een aantrekkelijke rivier om aan te wonen, want ter hoogte van het plaatsje Middelrode komen we bij Seldensate. Het was een buitenverblijf waarvan nu alleen het poortgebouw van over is en een ruïne.
Berlicum laten we rechtsliggen. Het terrein wordt steeds onoverzichtelijker, en dat komt omdat het Aa dal wordt heringericht. Samen met de aanleg van het nieuwe Maximakanaal is daar ruimte voor gemaakt. De gestroomlijnde beek meandert weer door het landschap. En belangrijk: je kunt er nog steeds goed langs lopen.
We verlaten de tramlijn bij het spoor Den Bosch Oss. Rosmalen is hier ons einddoel. Het is oeroud, maar daar is niets van te merken. Het belangrijkste is het tennistoernooi van Rosmalen, waar de toppers oefenen op gras als voorbereiding op Wimbledon.
Haltestelle

000 Busstation Veghel Rembrandtlaan

Versorgungsprozess

001 Beeldje in Winkelcentrum Veghel

Building of interest

002 Markt Veghel met Oude Raadhuis en Martinuskerk

Sakralbau

003 Lambertuskerk en voormalige pastorie

Straßenkreuzung

004 Kruising met Duits lijntje bij de Aa

Fluss

005 Langs de Aa

Brücke

006 Brug over de Aa

Aussichtspunkt

007 Aa broeken

Information

008 Ingang landgoed Zwanenburg

Information

009 Asperges

Burg

010 Huize Zwanenburg

Information

011 Asperges plukken

Building of interest

012 Kilsdonkse Molen

Straßenkreuzung

013 Asperges en Aardbeien Rotonde N606

Building of interest

014 Dinther Dolvert

Sakralbau

015 Servatius en Raadhuis in Dinther

Sakralbau

016 Bevrijdingskapel Heeswijk

Burg

017 Kasteel Heeswijk vanaf de Aa

Burg

018 Kasteel Heeswijk

Fluss

019 Wild pad langs de Aa

Fluss

020 Aa en Leigraaf

Information

021 Assendelftsteweg

Ruine

022 Poortgebouw en Ruïnes Seldensate

Brücke

023 Beekveld, brug over de Aa

Fluss

024 Meer Aa

Fluss

025 Aanleg nieuwe loop van de Aa

Fluss

026 Aa

Fluss

027 Maxima kanaal ende Hintham sluizen

Straßenkreuzung

028 Sluizen en de A59

Fahrsperre

029 NS station Rosmalen

Kommentare

    Du kannst oder diesen Trail