Koordinaten 788

Hochgeladen 30. März 2018

Aufgezeichnet März 2018

-
-
20 m
-15 m
0
4,9
9,8
19,66 km

angezeigt 91 Mal, heruntergeladen 2 Mal

bei Oud Gastel, Noord-Brabant (Nederland)

Begin: Busstation Oud Gastel Eind: Bushalte Steenpad Willemstad

Door de aardappelvelden
Wat moet het troosteloos zijn geweest om met zo'n tram door het kale Brabant te reizen van Oud Gastel naar Willemstad. Tussen 1906 en 1934 werd hier gespoord.
We starten in Oud Gastel, dat voor onze wandelingen iedere keer weer een handig knooppunt blijkt te zijn vanwege de goede bereikbaarheid met zowel Etten Leur als Roosendaal.
Dit keer doen we het dorp niet aan en lopen we pal noord langs het Mark-Vlietkanaal. Het verbindt Roosendaal met de Dintel bij Stampersgat, die op haar beurt weer uitkomt op het Volkerak. Je kunt er dus varen. Bij Stampersgat pakken we het tracé weer op. We passeren er de Martelaren van Gorcumkerk en steken er de Dintel over om naar Fijnaart te gaan.
Opnieuw nemen de kerken een belangrijke plaats in in dit "voorstraatdorp", waar het uitzicht door aardappel-zeeklei wordt gedomineerd. We lopen zoveel als mogelijk door Brabantse binnenwegen en passeren de gehuchten Oudemolen en Helwijk. Het plan was om Helwijk als voorstad van Willemstad te bouwen, zodat Willemstad zijn oorspronkelijk stadgezicht kon behouden. Dit is zoals we later zullen zien niet helemaal gelukt.
Willemstad dus. Het is vernoemd naar de vermoorde Willem van Oranje (sinds 1584).
Prins Maurits vertoefde hier graag (Mauritshuis) en financierde ook de eerste gebouwde Hervormde Koepelkerk. De vesting Willemstad is prachtig bewaard gebleven met de wallen en wateren er omheen. De ligging aan het Hollands Diep was natuurlijk heel strategisch.
Vandaag de dag is Willemstad een toeristenoord met haventje, restaurants en een mooie molen d'Orange geheten. Buiten de wallen is nu een dorp zo groot als Willemstad zelf uit de grond gestampt het heet Kloosterblok.

Mehr anzeigen external

Haltestelle

001 Bushalte Oud Gastel

Baum

002 Veerkensweg

Kersenboomgaard met gordijnen
Baum

003 Gastelsedijk

Waterig bos
Building of interest

004 Brugstraat Stampersgat

Fluss

005 Bij het gemaal Heerjansdam en Dintelbrug

Straßenkreuzung

006 Molenstraat Fijnaart

Fluss

007 Oude Molensdeijk

Building of interest

008 Molen d'Orange in Willemstad

Ankerplatz

009 Bovenkade Willemstad

Sakralbau

010 Koepelkerk

Haltestelle

011 Steenpad

Kommentare

    Du kannst oder diesen Trail