Zeit  5 Stunden 27 Minuten

Koordinaten 1109

Hochgeladen 6. April 2018

Aufgezeichnet April 2018

-
-
21 m
-21 m
0
5,7
11
22,81 km

angezeigt 181 Mal, heruntergeladen 1 Mal

bei Oud Gastel, Noord-Brabant (Nederland)

Begin: Busstation Oud Gastel Eind: Bushalte Molenweg Oud Vossemeer

Langs kreken en de Brabantse Waterlinie
In het uiterste westen van Brabant hebben ze ook last gehad van al dat water dat uit Zeeland opkwam. We lopen dus in poldergebied over veel dijkjes. De tramsporten moesten dus langs de kreken worden geleid. We lopen opnieuw van Oud Gastel en nu naar Oud Vossemeer langs tamelijk veel tracé en dus tamelijk veel asfalt, maar dan van het boerenlandweggetjes soort.
Vanuit Oud Gastel lopen we westwaarts en passeren het Mark Vlietkanaal, dat Roosendaal met de buitenwereld verbindt. Twee hoge betonnen trappen lopen naar het viaduct en dat snijdt mooi af. De tram stak hier het kanaal over, de oude waterkeringen zijn er nog.
We lopen nu naar het dorp Kruisland dat liggen in de gelijknamige polder ligt. De heilige Laurentius moest hier destijds voor regen zorgen.
We gaan naar Steenbergen, waar we de Kruisbeek, de Beek, Lage Derriekreek en de Nauw Beek passeren. In de verte zien we de torens alweer opdoemen. Steenbergen was een belangrijke stad voor de handel met Antwerpen en werd later het middelpunt van de West Brabantse Waterlinie (de oudste (1628) van Nederland). De linie liep van Steenbergen naar Bergen op Zoom. De linie was vooral bedoeld om De Eendracht (het doorvoerkanaal bij Tholen) te beschermen tegen de Spanjaarden uit het Oosten. Tot 1830 is het gebied zesmaal ondergezet en dan voor om de Fransen tegen te houden. Steenbergen zelf was altijd toneel van veel gevechten. Van de oude stad is dus niets over. De structuur van de oude vesting is nog wel goed te zien en ja die kerken, die domineren zo'n stad altijd.
We lopen langs de Steenbergse Haven die aaansluiting geeft op de Steenbergse VLiet die naar het Volkerak voert. Hier vinden we ook het Grote Fort Henricus dat het noordelijkste is van die linie.
De hoge Schansdijk voert ons richting Nieuw Vossemeer waar we de Watergang passeren en de Rietkreek langslopen.
Nieuw Vossemeer is zo'n beetje van de 16de eeuw en viel ook ten prooi aan de Spanjaard en later de Fransman en de Duitser. Maar het was vooral de watersnood in 1953 die het dorp teisterde. Oud Vossemeer was zelfs enige tijd alleen per veer bereikbaar. Kortom de bevolking heeft best veel geleden in onze Nederlandse geschiedenis.
En voor de ouderen onderen ons: Merijntje Gijzijn was de romanfiguur van schrijver AM de Jong (omgebracht door de SS). Destijds op TV een hit.

Mehr anzeigen external

Haltestelle

001 Busstation Oud GAstel

See

002 Veerkensweg

Brücke

003 Mark Vietkanaal

Er zijn trappen, maar wel over de vangrail stappen!
Versorgungsprozess

004 Kruisland

Kroegen zijn wel dicht in de morgen
Fluss

005 Visstek aan De Beek

Het Haantje
Fluss

006 Buurtschap 't Haantje

Fluss

007 Boonhil

Tramtrace
Building of interest

008 Watertoren Steenbergen

Sakralbau

009 Witte Kerk Steenbergen

Deze is Protestants
Sakralbau

010 Grummariskerk Steenbergen

Waypoint

011 Steenbergse Haven

Straßenkreuzung

012 Steenbergen aan Zee A4

Burg

013 Fort Henricus

De resten van het oude Fort. Het wordt weer opgeknapt
Information

014 Schansdijk

Straßenkreuzung

015 Nootendaal

Fluss

016 Platteweg

Building of interest

017 Kruis aan de Platteweg

See

018 Nieuw Vossemeer

Versorgungsprozess

019 Schoolstraat

Haltestelle

020 Molenweg Bushalte

Kommentare

    Du kannst oder diesen Trail