Zeit  7 Stunden 48 Minuten

Koordinaten 1556

Hochgeladen 21. Februar 2017

Aufgezeichnet Februar 2017

-
-
944 m
586 m
0
4,3
8,5
17,09 km

angezeigt 171 Mal, heruntergeladen 9 Mal

bei La Llacuna, Catalunya (España)

El petit poble de Torrebusqueta situat als peus de la serra d'Ancosa a pocs quilòmetres de La Llacuna, es envoltat de conreus i boscos. El nom de la població ve donat per l'existència d'una l'antiga torre de defensa de la que avui dia ja no en queda cap vestigi.
El recorregut s'inicia tot seguint una carrerada que segueix pel damunt l'arc del Cingle d'Ancosa amb el Salt del Gos; envoltant més tard la Plana d'Ancosa fent cap al que queda de la casa i del convent d'Ancosa passant però abans pel avenc i el roure. La font de les Canals ens donarà les forces per ascendir al punt més elevat del recorregut, el Puig Castellar (944,5 m); de baixada farem una visita a les restes del Poblat ibèric i retornarem al punt de sortida vorejant el Bosc Negre.
Atenció!, a les fotografies i en els waypoints hi trobareu més informació del recorregut.
Petita població de la Plana de Ancosa des d'on iniciarem aquesta sortida passant pel carrer major i carrer de la Plana tot seguint la carrerada de la Plana en direcció oest.
Seguirem recta en la direcció marcada com a itinerari 4 Coll del Corral deixant una bifurcació a la dreta..
Ven be a tocar del Coll del Corral ens trobem en un encreuament, Hem de seguir en direcció nord, just per la pista que en el pal no hi ha cap banderola (a la dreta)
La pista de la dreta fa cap a Cal Rubí i a Les Clotes, seguim la de l'esquerra que inicialment va al Monestir de Santa Maria de Valldaura
Ja fa estona que ens envolta un ombrívol i humit bosc, el terreny de color cendre sovinteja amb tolls i fang, finalment veiem un pal en una bifurcació, hem de seguir cap a l'esquerra en la direcció senyalitzada com "Salt del gos", als pocs metres deixem la ampla pista per una d'herbada que surt per la dreta.
Espectacular forat a la banda nord del cingle d'Ancosa, grans extensions conreades envolten les naus de Segarresos i mas Feixet vora la C-37. Val la pena emprar uns minuts per apreciar tots els detalls de tan extens paisatge.
Seguim un corriol vora el cingle i al iniciar una suau baixada trobem el toll de la font. Per tornar al bon camí cal retornar les nostres petjades o be fer una mica de camp a través aprofitant-nos dels corriols que fan els habitants del bosc per baixar a beure i refregar-se en el fang.
Una pista bifurca a la dreta pero está barrada i un cartell anuncia la prohibició de pas; de segur que es la que baixa fins el mas de Cal Jaume Ramonet tocar de la C-37. Mes tard en tornarem a veure una altre de les mateixes característiques. Seguim al recte.
Una mica mes endavant la pista mena tallada, cal seguir un camí mes estret que surt per la dreta.
Deixem a l'esquerra un corriol i seguim recte pel camí ample.
La inclinació del sender ens obliga de vegades a fer us de les mans i grimpar, així fem cap a la paret del cingle.
Al arribar al cingle, trobem una antiga pared de construcció manual de la que no li trobem la raó de la seva existència.
Recorrem la pared cap a la dreta (sud est) sense trobar la codiciada imatge prehistórica de les pintures, així fem cap a un petit forat de mes o menys uns dos metres de fondària i un d'alçada on no trobem sortida pel que hem de recular.
La baixada la fem per un sender diferent del que hem pujat i que passa per sota de la paret artificial que hem vist abans, així fem cap a la cova de Valldeserves per on en teoria passa el GR 92.5, però del que no en trobem ni una sola marca.
Sortim de la cova i seguim el camí que dúiem així que retornem a la clariana per on hem seguit el corriol de pujada al cingle.
Tornem a les vinyes pel torrent de les Cometes i en voregem una fins l'encreuament que duu al mas de Valldeserves i a l'ermita romànica de Sant Jaume, seguim la pista de la dreta per apropar-nos-hi.
La trobarem en una de les parets del edifici del mas. Retornarem sobre les nostres pases fins fer cap a la vinya d'on hem vingut, deixem una pista a la dreta que segons el plànol es tracta del sender homologat per la FEEC com a GR 92.5 i seguirem la pista de l'esquerra que puja un xic i que passa pel davant del mas d'en Pere Gomà que queda a la nostra dreta.
Seguirem una estona per la pista i just quan tinguem al damunt nostre una línia eléctrica de alta tensió deixarem la pista per una de més herbada a ma esquerra de més inclinació que deixarem poc després per un corriol a la dreta amb moltes pedres soltes que com a guia només tindrem la línia eléctrica que seguirem per sota fins fer cap a una de les torres que la soporten.
Sortejarem la torre pel costat esquerra i seguint un sender fem cap a una nova pista que seguirem fent cap a una clariana i després cap a la dreta.
Sembla que fem cap al fons del barranc, es l'originat pel Torrent de la Llançana, es ampla com una pista, la seguirem cap a la dreta. Uns 150 metres més tard arribem a una nova cruïlla.
Aquest cop seguirem la pista de l'esquerra; la que dúiem fa cap al Coll de la Rimbalda per on passa el GR 172. Anem doncs en direcció est.
En una corba de l'ample pista deixem a l'esquerra una bifurcació.
La pista adquireix una major amplada, hem d'anar en compte ja que aviat farem cap a la bifurcació cap l'avenc d'Ancosa
Aquesta es la que du al avenc que es troba a curta distància de la bifurcació; cal anar amb molt de compte ja que te una profunditat molt gran i no hi ha cap tipus de protecció.
Es tracta d'un ample i allargassat forat al terra practicat a la roca amb una profunditat de mes de 30 metres. Hem d'anar de molt de compte al apropar-nos-hi ja que no hi ha cap tipus de protecció alrededor de la cavitat.
A curta distància trobem un grup de roures on en destaca un com a arbre monumental, rep el nom de Roure d'Ancosa
Novament creuem el GR 92.5, existeix un pal de senyalització vertical on no diu res d'això, sino que hi te una marca de SL (Blanc i verd). al fons veiem una bassa de contra incendis, anirem cap a ella per rodejar-la per l'esquerra en direcció nord est.
A les envistes de la Casa d'Ancosa deixem el camí per anar uns metres a la dreta i visitar un pou de gran estructura i espléndida factura, tot de blocs de pedra perfectament disposat i a l'interior ple d'aigua. Una gran tela metàl·lica impedeix que hi caiguin fulles o algun animal.
Grandiós edifici en estat de complert d'abandó; a la part del darrera existeix una antiga masia vora la pista d'accés.
A tocar de la casa d'Ancosa podem veure unes restes d'edificis. En uns llocs Monestir i en altres Convent, el que es cert es que el lloc va ser abandonat pocs anys després d'haver-hi arribat per la escasez d'aigua que hi van trobar els monjos cistercencs i varen marchar cap a fundar el que ara es el monestir de Santes Creus.
Sortim de lloc i per no fer un gran tomb creuem al recte pel voral d'un conreu fins topar de nou amb la pista que ens ha dut fins aquí i que es tracta del sender GR 92.5 encara que manquen marques. La seguirem cap a l'esquerra, direcció est.
Amb un bon doll d'aigua la trobem al costat esquerra de la pista, es un lloc idoni per a fer un mos i descansar una estona.
Sortim de la font seguint la pista cap a l'esquerra que fa una bona pujada fins trobar-nos en una cruïlla amb pal, seguirem cap a l'esquerra vers el puig Castellar (944 m) on, des de lluny, veiem unes antenes.
Deixem a l'esquerra un camí que duu a unes antenes i fem cap al vèrtex geodèsic i a prop d'una caseta de fusta que probablement es per a la vigilància forestal.
Baixem del cim per un sender amb marques blanques i verdes de SL (Sender Local)deixant a la dreta la pista de pujada. Fem uns tombs i a la dreta en surt un sender senyalitzat amb una balisa com a "Poblat Ibèric", hi anem.
No fem ni dos cents metres que hi fem cap. Només es veuen els fonaments dels murs que el formaven, es extens, i pel que sembla está en plena excavació. retornem al camí que dúiem.
Fem cap a un encreuament amb una pista, es tracta de la Carrerada de la Llacuna a Santes Creus, avui dia senyalitzada com a GR 172, la seguim cap a l'esquerra direcció nord est (Dir 4; BP-2121).
Deixem a l'esquerra una bifurcació al bosc negre; al terra vora el camí veiem una inscripció en una pedra amb una sageta, podem llegir "Coll del Corral".
Passem a tocar un bonic i magnífic pi amb una munió de troncs que fa que parem uns minuts a contemplar-lo.
Passem una cruïlla i una altre mes tard en aquesta segona anem a l'esquerra tot baixant el camí segueix ara en direcció oest.
Al poc, un nou encreuament, cal no perdre el bon camí i seguir al recte en direcció nord oest. Al poc hem de creuar un conreu, probablement de blat, pel mig.
Ja a les envistes del poble un arbre ens barra el pas, les darreres ventades el deuen haber tombat, passem pel seu damunt amb compte de no ensopegar. Un cop superat, seguim entre parets i ja fem l'entrada al poble.
Poc després de la bifurcació es fa un for gir cap a l'esquerra i fem cap a un encreuament deixant a l'esquerra altres camins seguim pel de la dreta en direcció nord i passem pel denominat Coll del Corral.
El camí fa cap a les vinyes de la casa Torres, just abans d'arribar-hi en surt per l'esquerra un sender molt herbat i humit (de vegades hi ha tolls) que segueix pel jaç del torrent de les Comelles, el seguim fins fer cap a una clariana, deixem el sender que la creua i anem per un corriol a mà esquerra que puja molt decidit.

Kommentare

    Du kannst oder diesen Trail