Zeit  5 Stunden 48 Minuten

Koordinaten 819

Hochgeladen 29. August 2012

Aufgezeichnet August 2012

 • Rating

   
 • Information

   
 • Einfach zu folgen

   
 • Landschaft

   
-
-
474 m
233 m
0
5,3
11
21,21 km

angezeigt 6505 Mal, heruntergeladen 254 Mal

bei Figaredo, Asturias (España)

CATALÀ:
Es tracta d’un itinerari fàcil que recorre la Vall del Riu Turón, una vall plena d’antigues i actuals explotacions de carbó que forma part del “Paisaje protegido de Las Cuencas Mineras”, seguint l’antic traçat del ferrocarril miner que l’empresa Hulleras del Turón feia servir per transportar el carbó extret als diferents punts de la vall fins al port de San Esteban de Pravia. Es tracta, doncs, d’una via verda plena de punts d’interès i d’exposicions d’antigues màquines mineres, un autèntic museu a l’aire lliure. Nosaltres l’hem fet d’anada i tornada però es pot tornar amb el bus urbà, línia L1 que té parades a tots els pobles i passa freqüentment.
Iniciem la ruta al poble de Figaredo (sud de Mieres), a la cruïlla entre les carreteres As-240 i As-337, on comença la vall (01). Aquest no és el veritable inici de la via verda però el real és molt poc evident i el farem de tornada. Agafem un sender de sorra groguenca al costat del riu fins arribar altra vegada a la carretera i creuar-la per enllaçar amb la veritable via verda (a partir d’ara la via està asfaltada i no hem de confondre’ns i agafar cap altre tros de sender de sorra ja que si l’agaféssim perdríem la via verda i seria difícil de tornar a trobar, estar atents al track). Passarem per davant del Pou Figaredo (02) que encara funciona en l’actualitat i continuarem fins a una bocamina (03) que va ser tancada després d’una greu explosió de gas grisú i al costat trobem la primera exposició de màquines mineres i sitges (04). Continuarem per la via verda fins arribar a la carretera que creuarem fins la locomotora (05) i una bomba d’aigua (06). Creuarem el riu i la via segueix per darrere dels edificis pujant a un punt memorial amb la relació d’accidents mortals a les mines de la vall (07) i per darrere del Pozo San José (08). A partir d’aquí la via segueix pel marge esquerre del riu Turón fins arribar a creuar-lo dues vegades tornant-nos a quedar en el mateix marge i arribant al Pozo Santa Bárbara (09) que en realitat té dos pous amb els seus respectius castellets. El següent punt de parada és el mirador sota l’escombrera (10) i just al davant, travessant el riu per un pontet, trobem el Pozo Espinos (11) amb un antic castellet digne de veure i de pujar, una autèntica meravella. La via continua amb una segona exposició de màquines (12) i una tercera (13) i arribarà un punt on travessarem la carretera on hauríem d’anar al marge dret del riu (sense asfaltar) per veure una bocamina amb entibació (subjecció) de fusta (14) i una antiga caseta informativa. Sortirem a una quarta exposició de màquines (15) i continuarem cap a la bocamina del Pozo Fortuna (16) davant de la qual hi ha l’antic polvorí. Fins aquí arriba la part asfaltada i sembla que s’acabi el recorregut però trobem a mà dreta una pujada empedrada amb fort pendent que puja a la carretera (alerta perquè no està senyalitzat), la travessa i continua per l’altra banda a una part que no ens podem deixar perdre ja que arribarem a la casa de màquines (17) i a un parell de túnels (cal portar llanterna) i un parell de ponts amb antigues vagonetes (18), ja enmig de la vegetació de la vall alta de Turón (ens trobem a un nivell superior. Les vagonetes abocaven el carbó d’un nivell a l’altre). A la vista del poble d’Urbiés entre la vegetació, tornem al punt d’inici però aquesta vegada visitant el Monument Pozu Fortuna (20), un lloc emblemàtic a la vall ja que s’hi troba una gran fosa comuna de la guerra civil espanyola i finalment retornarem per l’inici real de la via verda (21).
ESPAÑOL:
Se trata de un itinerario fácil que recorre el Valle del Rio Turón, un valle repleto de antiguas y actuales explotaciones de carbón que forma parte del “Paisaje protegido de las Cuencas Mineras”, siguiendo el antiguo trazado del ferrocarril minero que la empresa Hulleras del Turón utilizaba para transportar el carbón extraído de los diferentes puntos del valle hasta el puerto de San Esteban de Pravia. Se trata, pues, de una vía verde llena de puntos de interés y exposiciones de antiguas máquinas mineras, un auténtico museo al aire libre. Nosotros la hemos realizado de ida y vuelta pero se puede volver con el bus urbano, línea L-1, que tiene paradas en todos los pueblos y pasa frecuentemente.
Iniciamos la ruta en el pueblo de Figaredo (sur de Mieres), en la intersección entre las carreteras As-240 i As-337, donde empieza el valle (01). Este no es el verdadero inicio de la vía verde pero el real es muy poco evidente y lo realizaremos de vuelta. Cogemos un sendero de zahorra amarillenta al lado del rio hasta llegar otra vez a la carretera y cruzarla para enlazar con la verdadera vía verde (a partir de ahora la vía está asfaltada y no hemos de confundirnos y coger otra vez ningún trozo de sendero de zahorra ya que si lo cogiésemos perderíamos la vía verde y sería difícil volverla a encontrar, estar atentos al track). Pasaremos delante del Pozo Figaredo (02) que aún funciona en la actualidad y continuaremos hasta una bocamina (03) que se cerró después de una grave explosión de gas grisú y al lado encontramos la primera exposición de máquinas mineras y silos (04). Continuaremos por la vía verde hasta llegar a la carretera que cruzaremos hasta la locomotora (05) y una bomba de agua (06). Cruzaremos el rio y la vía sigue por detrás de los edificios subiendo a un punto memorial con la relación de accidentes mortales en las minas del valle (07) y por detrás del Pozo San José (08). A partir de aquí la vía sigue por el margen izquierdo del rio Turón hasta llegar a cruzarlo dos veces volviéndonos a quedar en el mismo margen y llegando al pozo Santa Bárbara (09) que en realidad tienen dos pozos con sus respectivos castilletes. El siguiente punto de parada es el mirador bajo la escombrera (10) y justo delante, atravesando el rio por un puentecillo, encontramos el Pozo Espinos (11) con un antiguo castillete digno de ver y de subir, una auténtica maravilla. La vía continúa con na segunda exposición de máquinas (12) y una tercera (13) y llegará un punto donde atravesamos la carretera donde deberíamos ir por el margen derecho del rio (sin asfaltar) para ver una bocamina con entibación (sujeción) de madera (14) y una antigua caseta informativa. Saldremos a una cuarta exposición de máquinas (15) y continuaremos hacia la bocamina del Pozo Fortuna (16) delante de la cual hay un antiguo polvorín. Hasta aquí llega la parte asfaltada y parece que se acabe el recorrido pero encontramos a mano derecha una subida empedrada con fuerte pendiente que sube a la carretera (cuidado porqué no está señalizado), la atraviesa y continúa por el otro lado a una parte que no nos podemos perder ya que llegaremos a la casa de máquinas (17) y a un par de túneles (se necesita linterna) y un par de puentes con antiguas vagonetas (18), ya en medio de la vegetación del valle alto de Turón. A la vista del pueblo de Urbiés entre al vegetación volvemos al punto de inicio pero esta vez visitando el Monumento Pozu Fortuna (20), un lugar emblemático en el valle ya que allí se encuentra una gran fosa común de la guerra civil española y finalmente volvemos por el inicio real de la vía verde (21).
Waypoint

01 Pueblo de Figaredo

Waypoint

02 Pozo Figaredo

Waypoint

03 Bocamina

Waypoint

04 Exposición de máquinas 1

Waypoint

05 Locomotora

Waypoint

06 Bomba de agua

Waypoint

07 Relación de accidentes

Waypoint

08 Pozo San José

Waypoint

09 Pozo Santa Bárbara

Waypoint

10 Mirador bajo escombrera

Waypoint

11 Pozo Espinos

Waypoint

12 Exposición de máquinas 2

Waypoint

13 Exposición de máquinas 3

Waypoint

14 Bocamina

Waypoint

15 Exposición de máquinas 4

Waypoint

16 Bocamina Pozo Fortuna

Waypoint

17 Casa de Máquinas

Waypoint

18 Túneles y puentes

Waypoint

19 Vista Urbiés

Waypoint

20 Monumento Pozo Fortuna

Waypoint

21 Inicio real

1 comment

 • Foto von Mario Viña

  Mario Viña 29.05.2016

  Ich bin diesem Trail gefolgt  Mehr anzeigen

  Buena ruta, aunque tiene un poco de carretera. Donde termina en realidad todavía se puede seguir por el mismo camino unos cuantos kms (unos 6-8)

Du kannst oder diesen Trail