Koordinaten 2853

Hochgeladen 21. Juni 2015

Aufgezeichnet Juni 2015

 • Rating

   
 • Information

   
 • Einfach zu folgen

   
 • Landschaft

   
-
-
2.903 m
1.960 m
0
6,7
13
26,98 km

angezeigt 12280 Mal, heruntergeladen 905 Mal

bei Queralbs, Catalunya (España)Zona: Pirineu Oriental.
Comarques: Ripollès, Cerdanya Nord i Conflent.
Data de realització: Juny 2015.

En resum: Ruta del que seria una Olla de Núria força completa. Des de Fontalba, i entre un paisatge immillorable, es puja a 15 cims de la zona (contant principals i secundaris) passant pel Santuari de Núria.

Inici: La ruta surt de Fontalba. Per arribar-hi cal anar a Queralbs i seguir la carretera petita que puja (indicada) i que aviat es torna pista forestal fins a l'aparcament. Hi ha 11,4 km des de Queralbs a Fontalba i la pista es troba en bon estat per a turismes.

Passa pels següents cims:

-Puigmal (2.910m)
-Pic Petit de Segre (2.809m)
-Pic de Segre o Puigmal de Segre (2.843m)
-Pic de Finestrelles (2.827m)
-Puig de Núria (2.757m)
-Puig del Coll d'Eina (2.771m)
-Pic d'Eina (2.788m)
-Pic de Noufonts (2.861m)
-Pic de Noucreus (2.799m)
-Pic de la Fossa del Gegant (2.808m)
-Cim Alt de les Arques (2.792m)
-Rocs Blancs (2.784m)
-Puig de Fontnegra (2.728m)
-Rocs Blancs de Fontnegra (2.422m)
-Pic de l'Àliga (2.422m)

El Puigmal i el Pic de Noufonts es troben inclosos al repte dels 100 cims de la FEEC.

Fonts: Hi ha dues fonts sense garantia sanitària a la zona de l'ermita de Sant Gil. Tot i això, cal dir que l'aigua surt fresca i neta.

Terreny i dificultat [Moderada]: Terreny típic de Pirineu, començant per zones verdes i acabant en desnivells pedregosos que poden ser incòmodes en algun tram. Ruta exigent físicament.
Des de Fontalba cal seguir el corriol que surt cap a l'esquerre i porta al cim del Puigmal (el de la dreta porta a Núria i serà el de tornada). Aquest es troba molt marcat i va pujant fort durant gairebé 5 km fins a fer el cim. Al cim hi ha una creu, un vèrtex geodèsic i diversos vivacs.

Un cop fet el Puigmal, apareix al costat el Pic de Segre, que és el següent objectiu (passant abans pel Pic Petit de Segre). El corriol, que està molt ben marcat durant tota la ruta, ''baixa'' fins al Pic Petit de Segre. Hi ha un munt de pedres al cim. Des d'aquí ja es veu més proper, i gran, el Pic de Segre.Passant pel Coll d'Er, s'arriba aviat al Pic de Segre o Puigmal de Segre, amb un Sant Bernat de ferro al cim. Passat el Pic de Segre, forta baixada fins al Coll de Finestrelles, fet que evidentment provoca també una forta pujada per arribar al Pic de Finestrelles (passant a tocar del Pic del Coll de Finestrelles). Al cim hi ha una creu de Ferro i les vistes ja fa estona que són espectaculars.

El següent objectiu ''gran'' és el Pic d'Eina. Abans es passa pel Puig de Núria i el Puig del Coll d'Eina. Quan s'arriba al Pic d'Eina, les vistes són encara millors i el Pic de Noufonts ja queda a poca estona, fent abans una intensa (però curta) pujada. Al cim del Pic de Noufonts hi ha un cartell dels Bastions i una estructura de ferro del CEF.

Passat el Noufonts, forta baixada fins al Coll de Noufonts, per pujar també fort cap al Pic de Noucreus. Abans es passa per un petit refugi lliure de pedra. El corriol va seguint el GR-11. Al cim del Noucreus hi ha un munt de pedra. Passat el Pic de Noucreus, es pot dir que la ruta ja és més suau, sense grans desnivells a superar de cop.

Així, amb més ''calma'', s'arriba aviat al Pic de la Fossa del Gegant, passant abans pel Coll de Noucreus. En aquest coll, com diu el seu nom, hi ha nou creus de ferro. A sobre, el Pic de la Fossa del Gegant, amb una creu de ferro al cim. Al costat d'aquest cim, en una altra mena de pic, hi ha un piolet vermell amb plaques en honor a excursionistes.Fet això, tornada a Núria passant pels cinc cims que queden:
-Cim Alt de les Arques.
-Rocs Blancs.
-Puig de Fontnegra.
-Rocs Blancs de Fontnegra.
-Pic de l'Àliga.

Aquests pics tenen al cim munts de pedra, a excepció del Pic de l'Àliga que té una estructura de ferro. Van tots seguits, pujant i baixant fins passar el Puig de Fontnegra, on la baixada ja és forta i evident (cal baixar fins a Núria, que es troba per sota dels 2.000 metres).Arribant a Núria es passa per l'Alberg del Pic de l'Àliga. Passat aquest, s'arriba a la zona del Cremallera i al Santuari de Núria. Als costats de l'ermita de Sant Gil, hi ha dues fonts d'aigua no tractada de les quals hi ha molta gent que en beu sense problemes.

Ja només queda pujar al Coll de la Creu d'en Riba (es visita el mirador) i tornar a Fontalba pel corriol indicat que puja seguint el GR.

En cas de falta de temps o d'algun contratemps, hi ha diversos corriols que baixen a Núria des dels colls que es van trobant durant la ruta.
Schutzhütte

Refugi de pedra

Petit refugi lliure de Pedra passat el Coll de Noufonts.
Gebirgspass

Coll d'Er

Coll entre el Pic Petit de Segre i el Pic de Segre.
Gipfel

Rocs Blancs de Fontnegra (2.475)

Cim de 2.475m arribant al Pic de l'Àliga. Al cim hi ha un munt de pedres.
Gebirgspass

Coll de Noucreus

Coll entre el Pic de Noucreus i el Pic de la Fossa del Gegant. Hi ha nou creus de ferro.
Parkplatz

Collada de Fontalba

Fontalba és un paratge dels Pirineus situat al terme municipal de Queralbs, al Ripollès i a uns 2000 m d'altitud. S'hi pot arribar gràcies a una pista forestal d'uns 11 km oberta als anys 1970 per tal de poder baixar el bestiar i també era un projecte de carretera per arribar al santuari de Núria, que finalment no s'acabà de fer. Al final de la pista comença una ruta clàssica per a l'ascensió del Puigmal i un camí d'accés a peu a Núria sense gaire desnivell que en hi porta en una hora aproximadament.
Gipfel

Puigmal (2.910m)

El Puigmal (anomenat també Puigmal d'Er a l'Alta Cerdanya) és una muntanya del Pirineu Oriental (2.909,8 msnm) situada entre les comarques de l'Alta Cerdanya i el Ripollès. És la muntanya més alta, juntament amb el Carlit, del Pirineu Oriental. Està situat entre els termes municipals de Queralbs (Ripollès) i Er (Alta Cerdanya) i s'alça com el més alt dels cims que configuren l'anomenada Gran Olla, que rodeja la vall de Núria. És un pic ample i arrodonit i la seva ascensió és senzilla si les condicions climàtiques no són molt adverses. Al seu cim hi ha una creu de ferro forjat i una placa amb versos de Mossèn Cinto Verdaguer:
Gipfel

Puig de Fontnegra (2.728m)

El Puig de Fontnegra és una muntanya de 2.728 metres d'altitud del terme municipal de Queralbs, a la comarca del Ripollès. És a la part nord-oriental del terme, al nord-est de Queralbs i a llevant del Santuari de Núria. Forma part d'una carena que s'estén des del Pic de la Fossa del Gegant cap al sud i sud-est. En formen part també el cim de Rocs Blancs, el Torreneules i el Cim de la Coma del Clot.
Gipfel

Cim Alt de les Arques (2.792m)

El Cim Alt de les Arques és una muntanya de 2.792 metres que es troba al municipi de Queralbs, a la comarca del Ripollès.
Gebirgspass

Coll de Finestrelles

El Coll de Finestrelles és un coll situat a 2.604,9 m que a la frontera del Ripollès a Catalunya i l'Alta Cerdanya, des del 1659 annexada a França.
Gipfel

Rocs Blancs (2.784m)

Cim de 2.784m entre el Cim Alt de les Arques i el Puig de Fontnegra.
Gipfel

Pic de la Fossa del Gegant (2.808m)

El Pic de la Fossa del Gegant és una muntanya de 2.808 metres que es troba entre el municipi de Queralbs al Ripollès i la vall de Carançà, en el terme municipal de Fontpedrosa, al Conflent.
Waypoint

Núria

La vall de Núria és una vall pirinenca al terme municipal de Queralbs, a la comarca del Ripollès, a les Comarques Gironines. A una altitud de 1.964 metres sobre el nivell del mar, envoltada per cims de gairebé tres mil metres, on hi neixen multitud de fonts i torrents. Per raó de la seva situació geogràfica i el clima, presenta una flora i una fauna característiques de la muntanya medioeuropea i de l'alta muntanya alpina. A més, hi viuen espècies vegetals i animals endèmiques dels Pirineus. Aquesta vall és accessible mitjançant el tren cremallera o bé a peu, seguint algun dels camins de muntanya que arriben fins a Núria. Aquí es va redactar l'any 1931 l'estatut d'autonomia conegut com a «Estatut de Núria». A la vall hi ha un llac artificial, el Santuari de la Mare de Déu de Núria que alberga la talla romànica. L'església actual es va inaugurar l'any 1911. Poc després es va afegir l'hotel i es va iniciar la construcció del Via Crucis, obra que no s'acabaria fins a 1963.
Gipfel

Pic de Noucreus (2.799m)

El Pic de Noucreus és una muntanya de 2.799 metres situada entre el municipis de Queralbs al Ripollès i Fontpedrosa al Conflent.
Gipfel

Pic Petit de Segre (2.809m)

El Pic Petit de Segre o Puigmal Petit del Segre és una muntanya de 2.809 metres situada entre l'Alta Cerdanya i el Ripollès, a la Vall de Núria.
Gipfel

Puig del Coll d'Eina (2.771m)

El Puig del Coll d'Eina o Pic del Coll d'Eina és una muntanya de 2.771 metres que es troba entre els termes municipals de Queralbs al Ripollès i de Fontpedrosa, al Conflent, entre el Coll d'Eina i el Pic de Núria. És un cim secundari, situat entre el Pic de Núria i el coll d'Eina, i és un dels punts que en troba en la considerada Olla de Núria
Gipfel

Pic de l'Àliga (2.422m)

El Pic de l'Àliga és una muntanya de 2.422 metres que es troba al municipi de Queralbs, a la comarca del Ripollès.
Unterkunft

Alberg del Pic de l'Àliga

Alberg a Núria.
Sakralbau

Sant Gil

Ermita dedicada a Sant Gil, a Núria.
Gipfel

Puig de Núria (2.757m)

Cim secundari entre el Pic de Finestrelles i el Puig del Coll d'Eina.
Gebirgspass

Coll de Noufonts

Coll entre el Pic de Noufonts i el Pic de Noucreus. Hi ha un petit refugi lliure de pedra.
Gebirgspass

Coll de la Creu d'en Riba

Coll entre Núria i Fontalba. D'aquí surt el corriol (GR) que va a Fontalba.
Gipfel

Pic de Noufonts (2.861m)

El Pic de Noufonts és una muntanya de 2.861 metres del Pirineu axial, situada entre Queralbs (Ripollès) i Fontpedrosa (Conflent).
Gipfel

Pic d'Eina (2.788m)

El Pic d'Eina és una muntanya de 2.788 metres que es troba entre els termes municipals de Queralbs al Ripollès i de Fontpedrosa, al Conflent.
Gebirgspass

Coll d'Eina

Coll entre el Puig del Coll d'Eina i el Pic d'Eina.
Gipfel

Puig del Coll de Finestrelles (2.744m)

El Puig del Coll de Finestrelles és una muntanya de 2.744 metres situada entre el Ripollès i l'Alta Cerdanya. Una de les possibles rutes parteix des de la Vall de Núria.
Gipfel

Pic de Finestrelles (2.827m)

El Pic de Finestrelles és una muntanya de 2.827 metres situada entre el Ripollès i l'Alta Cerdanya.
Gipfel

Pic de Segre (2.843m)

El Pic del Segre o Puigmal del Segre és una muntanya de 2.843 metres situada entre l'Alta Cerdanya i el Ripollès, a la Vall de Núria.
Wasserstelle

Font del Dr.Tarrés

Font al costat de l'ermita de Sant Gil, d'aigua no tractada.
Wasserstelle

Font del Dr.Bassols

Font al costat de l'ermita de Sant Gil, d'aigua no tractada.
Aussichtspunkt

Mirador Creu d'en Riba

Mirador situat al Coll de la Creu d'en Riba, amb vistes al Santuari de Núria i a l'Olla.
Waypoint

Piolet amb plaques

Piolet vermell amb plaques en honor a excursionistes.

20 Kommentare

 • Foto von David AV

  David AV 30.07.2016

  Ich bin diesem Trail gefolgt  Mehr anzeigen

  Tot i desviar-me un parell de vegades, va ser per culpa meva, el track estava perfectament.
  La ruta és espectacular, dura pel que fa al desnivell i al terreny en alguns llocs, però val molt la pena.
  Moltes gràcies per la teva explicació tan acurada.

 • Foto von SeCR4

  SeCR4 31.07.2016

  Moltes gràcies per la valoració, sí que és dura però al final un es queda ben satisfet!

 • Foto von ebassegoda

  ebassegoda 20.08.2016

  Una ruta genial, d'aquelles que emociona acabar-les. El track molt bé, indispensable si hi ha núvols o boira baixa.

 • Foto von SeCR4

  SeCR4 22.08.2016

  Correcte! Tot i ser un camí força ''intuïtiu'', en cas de mal temps el GPS és indispensable.
  Gràcies per la valoració!

 • Foto von esperdenyot

  esperdenyot 17.10.2016

  Ich bin diesem Trail gefolgt  Mehr anzeigen

  La vaig fer ahir i sincerament una ruta maravellosa, exigent pero maravellosa. La vem fer amb neu, i la part del descens de Puigmal fins a coma de l'embut... ens ho vam passar be relliscant pel terra !

 • Foto von SeCR4

  SeCR4 17.10.2016

  Si la ruta ja és exigent per si sola, amb una capa de neu... Ha de ser tot una aventura!
  Gràcies per la valoració i pel comentari!

 • Foto von Jesús Vinyes

  Jesús Vinyes 24.08.2017

  Ich bin diesem Trail gefolgt  Mehr anzeigen

  La ruta està molt ben marcada i comentada. Jo pel meu compte hi he afegit un parell de cims més, que de fet se surten de la ruta, però queden molt aprop i per tant no l'allarguen gaire, doncs ja és prou llarga. He afegit el Puigmal de Llo (2.801m) que s'hi arriba des del Pic del Segre Petit i el Torreneules gran (altrament dit Cim de la coma del clot) (2.736m) que s'hi arriba a la part final del recorregut des del Puig de Fontnegre.

 • Foto von SeCR4

  SeCR4 26.08.2017

  Gracies per la valoració i el comentari, Jesús! Jo aquell dia vaig fer l'Olla de Núria més ''bàsica'' i rodona perquè anava una mica just de temps i no em vaig poder permetre l'excursió a aquests cims que queden tan a tocar de la ruta principal. Bona proposta!

 • Foto von bnicolazzi

  bnicolazzi 24.11.2017

  Ich bin diesem Trail gefolgt  verifiziert  Mehr anzeigen

  Caminada preciosa, molt ben indicada i fàcil de seguir.
  Feta el 18/11/2017, amb un grup de 8 persones i un xic de neu a les crestes i cims, sobretot a les cares nord.
  Mireu bé on poseu el peu, la neu pot ser traïdora entre dues roques! :-)

 • Foto von SeCR4

  SeCR4 25.11.2017

  Gràcies pel comentari i valoració!! Tota la raó, la neu pot ser tan maca com traïdora.

 • Foto von IrinaMNovell

  IrinaMNovell 02.09.2018

  Ich bin diesem Trail gefolgt  verifiziert  Mehr anzeigen

  Moltes gràcies per la ruta!

 • Foto von SeCR4

  SeCR4 12.09.2018

  A tu per la valoració ;)

 • Foto von david leiva

  david leiva 23.06.2019

  Gracias por compartir la ruta y tan bien explicada ....este fin de semana la haremos un grupete...Saludos!!

 • Foto von Conrad61

  Conrad61 08.07.2019

  Moltes gracies per la teva acurada descripció

 • Foto von javi granell

  javi granell 10.07.2019

  hola, alguien me puede decir si esta ruta es de un dia ???

 • Foto von SeCR4

  SeCR4 13.07.2019

  Gracias david leiva por el comentario. ¡Espero que haya ido bien la cosa! Gràcies també Conrad61 pel comentari!

 • Foto von SeCR4

  SeCR4 13.07.2019

  javi granell, la hice en un día. Se puede, pero eso ya depende del estado físico de cada uno. Yo empecé un poco antes de que saliera el sol. Si no lo ves claro, pues prepararte alternativas y acortar la ruta bajando por una de las colladas.

 • Foto von javi granell

  javi granell 13.07.2019

  Muchas gracias... lo intentare👍

 • Foto von albert.torrent

  albert.torrent 25.08.2019

  Ich bin diesem Trail gefolgt  verifiziert  Mehr anzeigen

  Fantàstica sortida i molt ben explicada. M'havia plantejat fer el Cim de la Coma del Clot però estava cansat i sobre el terreny no m'ho vaig plantejar. Moltes gràcies!

 • Foto von SeCR4

  SeCR4 28.08.2019

  Fer l'Olla ja és més que suficient un cop ets allà i ho veus sobre el terreny eh... Gràcies pel comentari i la valoració!

Du kannst oder diesen Trail