Fahrzeit  7 Stunden 16 Minuten

Zeit  8 Stunden 9 Minuten

Koordinaten 6451

Hochgeladen 28. Mai 2020

Aufgezeichnet Mai 2020

 • Rating

   
 • Information

   
 • Einfach zu folgen

   
 • Landschaft

   
-
-
243 m
37 m
0
9,5
19
38,0 km

angezeigt 305 Mal, heruntergeladen 3 Mal

bei Castellvell del Camp, Catalunya (España)

La Gran Volta a Reus és una ruta pràcticament circular que dóna el tomb a Reus pels límits del seu terme municipal, que és força extens. De vegades fa petites incursions dins del terme de pobles veïns per tal d'enllaçar diversos camins ancestrals. Els camins històrics que parteixen de la ciutat de Reus cap a poblacions veïnes, sovint prenen una forma radial i no ens servien per fer aquesta Gran Volta. Per tant, els eixos vertebradors d'aquest gran tomb han estat: El Camí de Riudoms a Castellvell, El Camí Vell de Riudoms a Vila-seca i El Camí de la Selva a Salou. A banda de molts camins importants, com ara El Camí dels Cinc Camins, El Camí del Roquís, El Camí de Reus a la Canonja, El Camí de Constantí, El Camí del Burgar, El Camí d'Aixemoreres i El Camí dels Cinc Ponts. També passa algun tram per rieres que ja anirem anomenant.

Aquesta ruta no és recomanable fer-la en època de molta calor, ja que les rieres i els camins fondos poden ser un autèntic forn a les hores de màxima insolació. També dir que ens cal prendre aigua suficient per caminar un mínim de vuit hores, ja que en tot el trajecte no trobarem cap punt d'aprovisionament.

Sortim del nord de la ciutat, al carrer de Vinebre, i agafem El Camí Antic de Castellvell, també anomenant Camí de la Mineta de Martorell. Passem les vies del tren per un pont, el Barranc de Calderons i seguim direcció nord. Fem cap a la urbanització El Pinar i pugem per l'avinguda de les Torres fins a Castellvell del Camp.

Un cop a Castellvell, anem cap a la banda oest, direcció a Les Serres, i agafem El Camí de Riudoms a Castellvell. De seguida trobarem El Camí de les Ànimes que puja de Reus (pal indicador). Seguim cap a ponent. Passem el Barranc del Molí i continuem. Trobem un pal indicador del Camí de Riudoms a Castellvell. Nosaltres prenem El Camí dels Cinc Camins, que segueix recte. Enllacem amb El Camí de la Pedrera del Coubi i arribem als Cinc Camins, una cruïlla important de diversos camins. Seguim cap a ponent.

Arribem a una altra cruïlla important de camins (Camí de Copons, del Mas de Gassot, de la Barraqueta). Nosaltres seguim pel Camí dels Cinc Camins (direcció Riudoms) que a partir d'ara es converteix en un barranc. Els primers cent metres fan de mal passar, però de seguida es fa força transitable. Creuen la carretera de Falset per sota el pont i continuem barranc avall.

Arribem a un pal indicador (Riudoms – Castellvell), deixem el barranc i anem a creuar a l'altra banda de l'autovia T-11 per sota un túnel. Arribem a un encreuament: El Camí del Roquís (transversal) i El Camí de les Planes del Roquís, que segueix recte. Prenem aquest últim, direcció Riudoms. Arribem a la riera de Maspujols i baixem riera avall per un camí lateral fins a l'alçada de la carretera Reus – Riudoms. Anem a la rotonda i baixem per l'esquerra, amb la riera a una banda i un polígon a l'altra.

Tornem a la riera i agafem El Camí Vell de Riudoms a Vila-seca. De seguida traspassem la carretera de Vinyols i continuem recte, direcció sud-est. Anem trobant diversos camins i continuem pel principal, que és el que seguim. Després de bastant caminar fem cap a la carretera de Reus a Cambrils. Davant, a l'altra banda, veiem un barranc intransitable. Antigament per aquí continuava el nostre camí. Ara ens cal seguir un centenar de metres la carretera, per l'esquerra, i anar a buscar l'entrada de la urbanització Aigüesverds.

Urbanització Aigüesverds. A la mateixa entrada veiem el pal indicador del Camí Vell de Riudoms a Vila-seca, que venim seguint. Continuem avall, en la mateixa direcció sud-est. Obviem el Camí del Mas del Blasi, que marxa per la nostra dreta. Continuem avall i passem per dalt d'un pont la línia del Corredor de Mediterrani. Més avall se'ns torna a ajuntar el Camí del Mas del Blasi. El nostre camí va prenent la direcció est. Trobem El Camí d'Aigüesverds, que baixa del nord i continua cap a Salou. Seguim i travessem la riera de Barenys, que porta les aigües de la Depuradora d'Aigües de Reus, i que al sud de la ciutat pren el nom de Barranc de Mascalvó.

Arribem a la carretera de Salou, a l'alçada de Mascalvó. Cal travessar aquest vial amb molt de compte. El camí cap a Vila-seca continua per l'altra banda. En tot quest tram els camins antics van quedar desdibuixats per la construcció de la carretera de Salou i pels accessos a l'autopista AP-7. Per aquí, antigament hi passava el Camí Ancestral de Reus a Salou.

El Camí de Vila-seca va a creuar l'autopista per un túnel. No hi passem i continuem pel camí de servei de l'autopista, banda nord, cap a l'est. Més endavant anem creuant El Camí de Reus a Vila-seca i el que va a trobar El Camí del Mas de Larrard, a prop de Villablanca. Però com que estem dins del terme de Vila-seca no els veiem senyalitzats. A prop de la línia de tren Reus-Tarragona ens cal travessar l'autopista per sota un túnel. Baixem com si anéssim a entrar a Vila-seca, però de seguida girem a llevant i anem cap a un polígon de naus industrials. Aviat tornem a entrar al terme de Reus.

Passem per sobre un pont l'autovia de Bellissens i continuem cap a l'est, ara pels carrers abandonats d'un polígon fantasma que mai va arribar a ser (estem dins del terme de Reus, partida dels Gatets). Per aquests carrers hi passava El Camí de les Garites, que seguim ara. Finalment, en un dels carrers travessers, trobem El Camí de la Creu, que és el camí antic de Reus a la Canonja, població que veiem molt a prop a la nostra dreta.

Girem al nord pel Camí de la Creu i anem a passar l'autopista AP-7 per sobre un pont. El Camí continua sempre direcció nord per la partida dels Plans de Quart. Tornem a passar per sota del Corredor del Mediterrani. Més endavant passem per sota de l'autovia T-11 en el punt on hi ha un nus d'enllaços de carreteres.
Seguint el Camí de la Creu fem cap a la riera de la Quadra, la seguim per la dreta aigües amunt. Arribem a l'antiga carretera de Tarragona a l'alçada del monumental Pi de Bofarull. Seguin encara una estona riera amunt, direcció nord-oest.

Camí de Constantí, que marxa per la nostra dreta. Deixem la riera i el seguim cap a llevant. Tota l'estona anem vorejant la banda nord de les instal·lacions de l'aeroport de Reus. Trobem l'enllaç amb El Camí de la Selva a Salou (pal indicador). Canviem de direcció i el seguim, direcció nord-est. Arribem a la carretera de Constantí i la traspassem per continuar amunt pel mateix camí. Estem a la partida de La Grassa, del terme de Reus, però ara entrarem una estona al terme de Constantí.
Veiem el Polígon de Constantí a mà dreta, i a l'esquerra tenim El Camí del les Puntes, que ve de Reus. Seguim en la mateixa direcció. Traspassem la carretera Reus – El Morell i tornem a entrar al terme de Reus, partida del Burgar.

Trobem travesser El Camí del Burgar (pal indicador), que va cap a Vilallonga. Deixem el Camí de la Selva i agafem el del Burgar, per la nostra esquerra. Al cap de pocs metres el deixem per agafar a la nostra dreta El Camí d'Aixemoreres (pal indicador) que marxa al nord cap a Almoster. Passem pel costat de l'històric Mas del Burgar. A la confluència del Camí d'Aixemoreres amb el Barranc del Burgar trobem un altre dels pins monumentals de Reus: el Pi del Burgar.
Seguim cap al nord i creuem l'autovia C-14 per sobre d'una passarel·la per a vianants. A l'altra banda seguim en la mateixa direcció, sempre cap al nord, encarats a Almoster, durant molta estona.

Quan ja veiem Almoster molt a prop fem cap a un camí travesser. Per la dreta aniríem cap a la Selva. Nosaltres girem a l'esquerra, direcció ponent, i fem cap a la riera de la Quadra (o d'Almoster). La travessem i agafem recte El Camí de Castellvell a Almoster (pal indicador).
Al cap de poca estona veiem un camí que marxa per la nostra esquerra, cap al sud-oest. És El Camí dels Cinc Ponts (pal indicador). El seguim cap a Reus.

El Camí dels Cinc Ponts tenia un tram al seu curs mitjà que va estar molts anys abarrancat i era intransitable. Recentment s'ha netejat i recuperat passant a ser un dels itineraris habituals del terme de Reus (estem a la partida de les Parellades). Camí avall fem cap al Barranc del Picarany (que aigües avall és la riera de l'Abeurada). La travessem i seguim per l'altra banda avall. Aviat deixem El Camí dels Cinc Ponts, que entra a Reus per la zona de la Munta i Baixa, i pugem a la urbanització El Pinar. Anem a buscar l'avinguda de les Torres i continuem cap a Reus pel Camí Antic de Castellvell. Finalment, després de passar el pont de les vies del tren, fem cap al carrer de Vinebre, al mateix punt on, vuit hores abans, hem iniciat aquesta Gran Volta a Reus.
Wegpunkt

Inici

Sortim del nord de la ciutat, al carrer de Vinebre, i agafem El Camí Antic de Castellvell, també anomenant Camí de la Mineta de Martorell. Passem les vies del tren per un pont, el Barranc de Calderons i seguim direcció nord. Fem cap a la urbanització El Pinar i pugem per l'avinguda de les Torres fins a Castellvell del Camp.
Wegpunkt

Camí de Riudoms a Castellvell

Un cop a Castellvell, anem cap a la banda oest, direcció a Les Serres, i agafem El Camí de Riudoms a Castellvell. De seguida trobarem El Camí de les Ànimes que puja de Reus (pal indicador).
Wegpunkt

Camí dels Cinc Camins

Trobem un pal indicador del Camí de Riudoms a Castellvell. Nosaltres prenem El Camí dels Cinc Camins, que segueix recte. Enllacem amb El Camí de la Pedrera del Coubi i arribem als Cinc Camins.
Wegpunkt

Els Cinc Camins

Enllacem amb El Camí de la Pedrera del Coubi i arribem als Cinc Camins, una cruïlla important de diversos camins. Seguim cap a ponent.
Wegpunkt

Cruïlla important de camins

Arribem a una altra cruïlla important de camins (Camí de Copons, del Mas de Gassot, de la Barraqueta). Nosaltres seguim pel Camí dels Cinc Camins (direcció Riudoms) que a partir d'ara es converteix en un barranc.
Wegpunkt

Camí de les Planes del Roquís

Arribem a un encreuament: El Camí del Roquís (transversal) i El Camí de les Planes del Roquís, que segueix recte. Prenem aquest últim, direcció Riudoms.
Wegpunkt

Riera de Maspujols

Arribem a la riera de Maspujols i baixem riera avall per un camí lateral fins a l'alçada de la carretera Reus – Riudoms. Anem a la rotonda i baixem per l'esquerra, amb la riera a una banda i un polígon a l'altra.
Wegpunkt

Carretera de Reus a Riudoms

Carretera Reus – Riudoms. Anem a la rotonda i baixem per l'esquerra, amb la riera a una banda i un polígon a l'altra.
Wegpunkt

Camí Vell de Riudoms a Vila-seca

Tornem a la riera i agafem El Camí Vell de Riudoms a Vila-seca. De seguida traspassem la carretera de Vinyols i continuem recte, direcció sud-est. Anem trobant diversos camins i continuem pel principal, que és el que seguim.
Wegpunkt

Camí Vell de Riudoms a Vila-seca

Aquí els de Riudoms l'anomenen Camí de Tarragona.
Wegpunkt

Camí Vell de Riudoms a Vila-seca

Urbanització Aigüesverds. A la mateixa entrada veiem el pal indicador del Camí Vell de Riudoms a Vila-seca, que venim seguint. Continuem avall, en la mateixa direcció sud-est.
Wegpunkt

Corredor del Mediterrani

Continuem avall i passem per dalt d'un pont la línia del Corredor de Mediterrani. Més avall se'ns torna a ajuntar el Camí del Mas del Blasi. El nostre camí va prenent la direcció est.
Wegpunkt

Camí d'Aigüesverds

Trobem El Camí d'Aigüesverds, que baixa del nord i continua cap a Salou.
Wegpunkt

Riera de Barenys

Seguim i travessem la riera de Barenys, que porta les aigües de la Depuradora d'Aigües de Reus, i que al sud de la ciutat pren el nom de Barranc de Mascalvó.
Wegpunkt

Mascalvó - Carretera de Salou

Arribem a la carretera de Salou, a l'alçada de Mascalvó. Cal travessar aquest vial amb molt de compte. El camí cap a Vila-seca continua per l'altra banda. En tot quest tram els camins antics van quedar desdibuixats per la construcció de la carretera de Salou i pels accessos a l'autopista AP-7. Per aquí, antigament hi passava el Camí Ancestral de Reus a Salou.
Wegpunkt

Autopista AP-7

El Camí de Vila-seca va a creuar l'autopista per un túnel. No hi passem i continuem pel camí de servei de l'autpista, banda nord.
Wegpunkt

Autovia de Bellissens

Passem per sobre un pont l'autovia de Bellissens i continuem cap a l'est, ara pels carrers abandonats d'un polígon fantasma que mai va arribar a ser (estem dins del terme de Reus). Per aquests carrers hi passava El Camí de les Garites, que seguim ara. Finalment, en un dels carrers travessers, trobem El Camí de la Creu, que és el camí antic de Reus a la Canonja, població que veiem molt a prop a la nostra dreta.
Wegpunkt

Camí de la Creu

Girem al nord pel Camí de la Creu i anem a passar l'autopista AP-7 per sobre un pont. El Camí continua sempre direcció nord.
Wegpunkt

Corredor del Mediterrani

El Camí continua sempre direcció nord. Tornem a passar per sota del Corredor del Mediterrani.
Wegpunkt

Autovia T-11

Més endavant passem per sota de l'autovia T-11 en el punt on hi ha un nus d'enllaços.
Wegpunkt

Riera de la Quadra

Seguint el Camí de la Creu fem cap a la riera de la Quadra, la seguim per la dreta aigües amunt.
Wegpunkt

Pi de Bofarull

Arribem a l'antiga carretera de Tarragona a l'alçada del monumental Pi de Bofarull. Seguin encara una estona riera amunt, direcció nord-oest.
Wegpunkt

Camí de Constantí

Camí de Constantí, que marxa per la nostra dreta. Deixem la riera i el seguim. Tota l'estona anem vorejant la banda nord de les instal·lacions de l'aeroport de Reus.
Wegpunkt

Camí de La Selva a Salou

Trobem l'enllaç amb El Camí de la Selva a Salou (pal indicador). Canviem de direcció i el seguim, direcció nord-est.
Wegpunkt

Carretera de Constantí

Arribem a la carretera de Constantí i la traspassem per continuar amunt pel mateix camí. Estem a la partida de La Grassa, del terme de Reus, però ara entrarem una estona al terme de Constantí.
Wegpunkt

Carretera del Morell

Traspassem la carretera Reus – El Morell i tornem a entrar al terme de Reus, partida del Burgar.
Wegpunkt

Camí del Burgar

Trobem travesser El Camí del Burgar (pal indicador), que va cap a Vilallonga. Deixem el Camí de la Selva i agafem el del Burgar, per la nostra esquerra.
Wegpunkt

Camí d'Aixemoreres

El Camí d'Aixemoreres (pal indicador) que marxa al nord cap a Almoster. Passem pel costat de l'històric Mas del Burgar.
Wegpunkt

Pi del Burgar

A la confluència del Camí d'Aixemoreres amb el Barranc del Burgar trobem un altre dels pins monumentals de Reus: el Pi del Burgar.
Wegpunkt

Autovia C-14

Seguim cap al nord i creuem l'autovia C-14 per sobre d'una passarel·la per a vianants. A l'altra banda seguim en la mateixa direcció, sempre cap al nord, encarats a Almoster.
Wegpunkt

Camí travesser

Quan ja veiem Almoster molt a prop fem cap a un camí travesser. Per la dreta aniríem cap a la Selva. Nosaltres girem a l'esquerra, direcció ponent, i fem cap a la riera de la Quadra (o d'Almoster).
Wegpunkt

Riera de la Quadra

Fem cap a la riera de la Quadra (o d'Almoster). La travessem i agafem recte El Camí de Castellvell a Almoster (pal indicador).
Wegpunkt

Camí dels Cinc Ponts

Al cap de poca estona veiem un camí que marxa per la nostra esquerra, cap al sud-oest. És El Camí dels Cinc Ponts (pal indicador). El seguim cap a Reus.
Wegpunkt

Barranc del Picarany

Camí avall fem cap al Barranc del Picarany (que aigües avall és la riera de l'Abeurada). La travessem i seguim per l'altra banda avall. Aviat deixem El Camí dels Cinc Ponts, que entra a Reus per la zona de la Munta i Baixa, i pugem a la urbanització El Pinar. Anem a buscar l'avinguda de les Torres i continuem cap a Reus pel Camí Antic de Castellvell.

3 Kommentare

 • Miavf 28.05.2020

  ✌️✌️

 • Foto von Parracurta

  Parracurta 18.10.2020

  La ruta oficial son 27 km, y la tuya de 38. Por donde la has ampliado?

  Un saludo.

 • Foto von Ramon Aladern

  Ramon Aladern 19.10.2020

  Per Riudoms, Vila-seca, camí de la Selva a Salou...

Du kannst oder diesen Trail