-
-
594 m
428 m
0
3,6
7,2
14,5 km

angezeigt 671 Mal, heruntergeladen 21 Mal

bei la Granadella, Catalunya (España)

Passejada pels voltants de la Granadella, una petita vila de poc més de 750 habitants situada al sud-oest de la comarca de les Garrigues, just en els límits amb el Segrià i la Ribera d’Ebre. Una vila que compta amb un important passat econòmic i de poder, ja que fou cap d’una de les baronies més importants de les terres de Lleida. El seu terme municipal, el més gran de les Garrigues, s’estén per la part més alta de la plataforma garriguenca (Garrigues Altes), en el serral delimitat per la Vall Major i la barrancada del Coll de Bovera.
Bé doncs, una vegada a la Granadella, iniciem la ruta des de la Plaça del Pla de la Vila, tot seguint pel carrer del Pou de la Cometa. Passem pel costat de les instal·lacions esportives municipals i en poc més de 700 metres arribem al mirador de les Terres de l’Ebre. Des d’aquí magnífiques vistes de la vall de Bovera, la serra de Montsant, la serra de Matalescabres, ..., en un entorn dominat per pinedes i matollars a les parts més elevades, mentre que les parts més baixes i planeres es troben ocupades per cultius d’ametllers, de cereals i, sobretot, d’olivera.
A partir d’aquí seguirem el GR-65.5 que, direcció est i al cap d’uns 500 metres, ens porta al Coll de Bovera, un altre magnífic mirador sobre la vall de Bovera i el seu entorn.
Des del Coll de Bovera anem seguint el GR-65.5 (camí dels Aubarzers) fins que, 1,3 kms més endavant, arribem a la cruïlla amb el camí dels Solans. En aquest punt, deixàvem el GR-65.5 i continuàvem a la dreta pel camí dels Solans que baixa decididament en direcció sud.
Un 1 km més endavant arribàvem a un collet, on el camí gira a l’esquerra seguint direcció est/sud-est. S’inicia el camí del Molí que continua baixant entre terrenys accidentats per pendents rocosos i suaus, on el bosc i la brolla s’alterna amb bancals d’oliveres i ametllers, adaptats als desnivells orogràfics mitjançant marges construïts amb pedra seca.
Al llarg del recorregut pel camí del Molí vàrem anar trobant diferents refugis i habitacles murats (Balma Gran i Balma Petita), situats davall de cingleres que fan de coberta natural i que van ser utilitzats per la població de la Granadella, durant els durs bombardejos que l’aviació franquista va dur a terme majoritàriament del 15 al 28 de desembre del 1938.
Quan portem una mica més de 2,5 kms des de que hem agafat el camí del Molí, l’abandonem, tot continuant a l’esquerra per un altre camí força desdibuixat que travessa pel marge d’un camp d’oliveres.
Sabrem que seguim el camí correcte, si al cap d’uns 200 metres trobem l’aljub/cisterna de la partida de Cornigué, amb una pica de pedra al costat.
El sender/camí ens permet continuar endavant seguint pels marges dels bancals d’oliveres, fins que poc després, es converteix definitivament en un veritable camí que, passa a tocar successivament d’una altra balma murada i d’una cabana.
A patir d’ara i durant una mica més d’1,5 kms, el camí s’enfila dirigint-se cap a la part superior de la carena principal, on hi podem observar que hi ha instal·lats uns quants aerogeneradors del Parc Eòlic de la Granadella.
Durant la pujada, el camí va vorejant per un paisatge format per estretes valls solcades per barrancs i amb construccions de pedra seca que es troben arreu; són especialment notables les parets i marges construïts en zones de pendent a fi de conservar els sòls de l’erosió i convertir-los en bancals d’oliveres.
Arribats a la part superior de la carena, ens desviem uns 200 metres a la dreta per arribar-nos a la cota 594, un turonet estratègic utilitzat com a observatori republicà durant l’any 1938 i on encara hi ha restes d’un mur de pedra que podria correspondre a un amagatall i d’una trinxera que comunicava amb un pou de tirador i amb l’observatori. Cal recordar que tant la Granadella com els turons dels seus voltants, foren testimonis de durs combats, quan a finals de desembre de 1938 es produí l’ofensiva de l’exèrcit franquista sobre Catalunya. Finalment, després de 7 dies de resistència per part dels republicans, la Granadella fou ocupada el 29 de desembre de 1938.
Tornem al camí carener que, per la dreta, ve del poble de Bellaguarda, amb senyals del GR-65.5 i seguim endavant direcció oest. Quan el camí passa a tocar d’un dels aerogeneradors situat en un petit altiplà, ja veiem la Granadella al fons.
Un quilòmetre més endavant, al passar pel costat d’una gran bassa reguladora de reg, trobem una cruïlla de camins i ens fem un petit embolic. Agafem el camí de la dreta en lloc de continuar per l'esquerra que era la continuació del que veníem.
Quan gràcies al GPS ens n’adonem, deixem el camí equivocat i, fent drecera, tornem al camí que ens havia de portar a visitar l’aljub de l’Erola del Seté.
Des de l'aljub, continuem per un camí força desdibuixat que, pels marges dels camps d’oliveres, ens porta primer al Camí de les Eroles i, tot seguit, altra vegada al GR-65.5 que seguim direcció al Coll de Bovera.
Una altra vegada al Coll de Bovera, deixem el GR i fem el darrer quilòmetre seguint per la carretera C-233 que uneix la Granadella amb Bovera.
Per completar la sortida, una vegada a la Granadella vàrem arribar-nos a l’Ajuntament per sol·licitar la possibilitat de visitar al refugi antiaeri del Molí. Ràpidament va aparèixer l’agutzil que, molt amablement, ens va obrir el que es considerat un dels refugis antiaeris naturals més grans de la Comarca. Tenia cabuda per a unes 100 persones i per sobre del refugi hi ha uns dos metres de roca, cosa que feia impossible que les bombes afectessin als qui s’hi trobaven refugiats.
..........................................................................................
Per arribar-hi des de Lleida, cal agafar la C-12 (direcció Maials) i seguir-la durant uns 18 kms fins a trobar el trencall amb la C-242, punt on ens desviarem a la dreta per dirigir-nos cap a La Granadella. Tot seguint la C-242, entrarem a la Granadella i arribarem a la plaça del Pla de la Vila, lloc d’inici de la nostra ruta.
........................................................................................
Si desitgeu veure algunes imatges de la sortida, solament heu de clicar en l'enllaç de sota...

Mehr anzeigen external

Waypoint

Refugi antiaeri del Molí de la Vila

Waypoint

Pou de la Cometa

Waypoint

Mirador de les Terres de l'Ebre

Waypoint

Coll de Bovera

Waypoint

Cruïlla de camins

Waypoint

Mirador

Waypoint

Camí dels Solans

Waypoint

Balma Gran

Waypoint

Balma Petita

Waypoint

Deixar camí/Seguir a l'esquerra

Waypoint

Aljub

Waypoint

Cruïlla de camins

Waypoint

Balma habitada

Waypoint

Cabana

Waypoint

Mirador

Waypoint

Mirador

Waypoint

Cruïlla de camins

Waypoint

Deixar camí/Seguir a la dreta

Waypoint

Trinxera Guerra Civil

Waypoint

Observatori Guerra Civil

Waypoint

Bassa reguladora regs

Waypoint

Deixar camí/Seguir a l'esquerra

Waypoint

Deixar camí/Seguir a l'esquerra

Waypoint

Aljub

Waypoint

Cruïlla de camins

Waypoint

C-233/Pal indicador

Waypoint

La Granadella/Plaça Pla de la Vila

Kommentare

    Du kannst oder diesen Trail