Zeit  4 Stunden 16 Minuten

Koordinaten 1224

Hochgeladen 8. März 2014

Aufgezeichnet März 2014

 • Rating

   
 • Information

   
 • Einfach zu folgen

   
 • Landschaft

   
-
-
947 m
624 m
0
2,8
5,5
11,08 km

angezeigt 1133 Mal, heruntergeladen 13 Mal

bei La Zafra, Valencia (España)

EXCURSIÓ:

LA SAFRA (del tio Raimundo) III

8 DE MARÇ DE 2014

DESCRIPCIÓ DE L'ITINERARI:


Excursió, circular, de poc més de 11 km per la Serra de La Solana o “Serra del Morrón”, en La Safra, pedania de Villena (Alacant), en la comarca de l'Alt Vinalopó.
Aquesta serra és l'extrem occidental d'una gran cadena muntanyosa que, davall distintes denominacions, discorre pel nord de la província d'Alacant i el sud de la de València.
Des de Villena, aquest anticlinal s'estén en direcció est fins a arribar a Bocairent enllaçant amb la Serra Mariola. Aquesta elevació es troba fragmentada pel barranc del Porc en dues àrees diferenciades: la primera, al nord, en la que es troba l'Alt de la Safra, divisòria entre els termes de Canyada, Camp de Mirra, Fontanars dels Alforins i Villena, amb vegetació abundant en l'ombria; i, la segona, al sud, on l'altura es reduïx, igual que ho fa la vegetació per ser la part més exposada al Sol. La cota màxima, en el terme municipal de Villena, és de 912 metres sobre el nivell del mar i es troba pròxima a la Colònia del Morrón.
La vall dels Alforins es caracteritza per ser terra de secà dedicada als cultius de cereals i vinya, la seua escassa població disseminada en grans finques i el tipus de cultiu ha constituït un enclavament ideal per a la reintroducció del Xoriguer petit (Falco naumanni).
Però aquest espai tampoc s'ha alliberat de les actuacions antròpiques que han modificat el paisatge amb la construcció d'una gran bassa destinada a rebre les aigües del transvasament Xúquer-Vinalopó i la instal•lació d'una central solar.
La riquesa paisatgística de la zona permet percebre els canvis de la naturalesa al llarg de l'any; per això, qualsevol època és bona per a practicar activitats esportives, d'oci i temps lliure.

La pedania de La Safra:
Està situada enmig de la Vall dels Alforins, als peus de l'Alt de la Safra, un dels puntals de la Solana, en els contraforts de la Serra de Beneixama.
Els habitants de la Safra parlen valencià, donada la proximitat física als termes i nuclis de població de la Font de la Figuera i Fontanars dels Alforins, a pesar de pertànyer a Villena, nucli del qual dista un poc més.
El nucli està situat en una zona d'hortes, amb població disseminada en cases de camp o masies. El llogaret està format per aproximadament 15 cases, algunes d'elles reformades recentment ja que la població augmenta els mesos d'estiu .La població va experimentar una notable recessió a partir de 1970, quan comptava amb 235 habitants, fins a l'actualitat, que hi ha censades 10 persones, encara que la població estable sol ser d'una o dues famílies.
Aquestes terres s'han dedicat als cultius de cereals, raim de vi i el pasturatge, almenys des d'època andalusina. De la seua importància agrícola dóna fe el mateix terme Alforins, que prové de l'àrab “al-horín” i significa graner. En 2002 es va descobrir una població de Biscutella dufourii, l'única de la província d'Alacant i la més meridional, i en 2007 es va trobar una important població de Campanula mollis, una xicoteta planta anual. Actualment s'està reintroduint una població de Xoriguer petit, com hem comentat abans, au rapaç de xicotet port.
La zona dels Alforins, on s'assenta la població, ha estat ocupada des de l'Edat de Bronze. Per ací passava l'antiga Via Heraklea, que els romans van pavimentar i la van anomenar Via Augusta, restes de la qual encara són visibles en les proximitats de la pedania. La vall ha sigut causa de conflictes entre Villena, Cabdet i Ontinyent des del segle XIII fins a principis del segle XVIII, quan Felip V va delimitar els termes. La partida apareix citada en diverses ocasions en la relació enviada a Felip II en 1575 amb la grafia "la Çafra". En el Diccionari de Madoz (1845-1850) apareix la següent descripció de La Zafra:
“Cas[erío] de la prov[incia] de Alicante [...] i térm[ino] jurisd[iccional] de Villena. SIT[UADO] al NE. de la misma c[iudad], á la dist[ancia] de 4 leg[uas]. Comprende 10 CASAS de campo todas agrupadas y el TERRENO que constituye su dotación apenas llegarà a 400 fan[egas]; es de inferior calidad, y su principal cosecha consiste en vino: en este part[ido] se conserva algun pinar de propiedad particular.”
Durant la Guerra Civil, gran part dels més de 3.000 refugiats que van arribar a Villena van ser instal•lats en La Safra i les seues proximitats. La població va començar a descendir a partir de la dècada dels 70 a causa de l'espenta de l'èxode rural. En 2004 va començar a parlar-se sobre la possibilitat d'instal•lar un centre de primats de Jane Goodall en la La Safra, fet que va comptar amb un considerable rebuig popular. Finalment, la instal•lació va ser aprovada en la Serra de Salines a finals de 2008.

La ruta i el recorregut:
L'itinerari té el seu origen en la Pedania de La Safra. Ens dirigirem amb direcció cap al sud-est, per camins carreters fins a iniciar l'ascensió a la Serra del Queixal, rodejats de camps de vinyes i ametlers. El sòl és arenós.
Darrere d'una pendent empinada, arribarem al seu cim, on donarem compte de l'esmorzar quan portarem recorreguts 1,4 km. Des d’ací es va ascendint de forma progressiva i suau, quan s'han recorregut uns 1,9 km, s'arriba a la cota més alta d'aquesta senda, uns 942 m, des d'aquest punt es té una vista esplèndida de la vall dels Alforins i d'alguna serra de les comunitats manxega i valenciana (Serra d'Engra, Mugró, etc.). Ens trobarem uns grans mollons de pedra, que van servir de delimitació entre la província d'Alacant i la de València. A partir d'aquest punt es comença el descens pel vessant nord.
La vegetació en aquesta part nord de la serra és més abundant i variada amb esplèndids exemplars de pins de gran port.
Una vegada arribats al pla el tram que queda fins a arribar a La Safra el farem entre camps de cultiu dedicats a olivera i vinya. Des de l'esmorzar fins a La Safra haurem recorregut uns 10 km, per a completar una ruta d'un poc més de 11 quilòmetres.
Finalment, volem agrair especialment al nostre company Raimundo Lobregad la seua col•laboració per a la preparació d'aquesta excursió i de les dues anteriors que l’han precedit. Per això hem d’anomenar a aquesta excursió: “La Safra del tio Raimundo III”.
Information

LA SAFRA INICI

Baum

LA CASTELLANA

Baum

BOSQUET DE PINS PINYERS

Ruine

FORN DE CALÇ

Ruine

FORN DE CALÇ

Foto

LIMIT PROVINCIAL

Straßenkreuzung

CANVI DE DIRECCIÓ

Waypoint

MOLLÓ

Straßenkreuzung

CANVI DE DIRECCIÓ

Straßenkreuzung

CANVI DE DIRECCIÓ

Straßenkreuzung

CANVI DE DIRECCIÓ

Straßenkreuzung

CANVI DE DIRECCIÓ

Wasserstelle

ABEURADOR REIAL DE LA SAFRA - SLCV110

Ruine

EL TEULAR DE LA SAFRA

Archaeological site

VIA AUGUSTA

Archaeological site

ENTRADA A LA SAFRA

Waypoint

LA MONCLOA

Picknick

FINAL DEL TRAJECTE

Gipfel

PUNT MɉS ALT 942m

3 Kommentare

 • Maquel Rius Sovint 09.03.2014

  Sorprenent ruta que ens acosta a descobrir les nostres joies de l'interior. Molt recomanable.

 • Foto von rutadura

  rutadura 02.06.2014

  Molt ben descrita i assaonada la ruta, és un plaer llegir la narració amb tants detalls. Voldria preguntar-te per la segona part, des del quilòmetre sis fins al final, que tal esta per a fer-la en bici?. Gràcies i una salutació.

 • Gent de La Ribera 03.06.2014

  Des de km 6 al final és fàcil de fer amb bici, nosaltres la ferem a peu, pense que per a la bici el trams pitjors són entre el km 2,5 i 3 i entre el km 5 y 6

Du kannst oder diesen Trail