Koordinaten 467

Hochgeladen 1. Juli 2018

-
-
262 m
234 m
0
1,2
2,3
4,63 km

angezeigt 116 Mal, heruntergeladen 0 Mal

bei Sant Rafel del Maestrat, Valencia (España)

El passat dissabte 2 de juny es va portar a terme la tercera de les sortides del calendari de 2018 de Terres de Cruïlla, associació de centres d'estudis i entitats de diferents pobles a les dos bandes del Sénia, de la que tinc el plaer de formar part, amb l'objectiu comú de difondre la cultura, el patrimoni, la història, l'etnografia, la literatura... de tot aquest territori comú que compartim.
En aquesta ocasió la sortida va girar a l'entorn de les construccions de pedra en sec, de la partida de Mas Roig, de Sant Rafel del Riu. Una zona fortament aprofitada amb conreu d'olivera principalment, que al llarg dels anys els nostres avantpassats van anar conquerint per al conreu, amb dur treball, condicionant una vasta zona de "malesa" i força pedregosa, i aprofitant tota aquesta matèria primera per tal de delimitar i abancalar finques amb la construcció de grans margenades, així com per a la construcció de tot tipus de barraques per a l'aixopluc de la gent i les bèsties, amb finalitats de fer recers per emmagatzemar eines del camp o aigua, o per a caçar al "filat".
Construccions molt habituals i sovint espectaculars, sobretot a la zona del Maestrat, però també a la dels Ports, Baix Ebre, Montsià... M'ha cridat l'atenció que en pocs quilòmetres i un riu/barranc de separació, trobem, a més de les habituals construccions de barraques circulars, una altra tipologia: la Plana o de "Barres", caracteritzada per la seva forma quadrangular i el sostre sustentat per bigues de fusta d'olivera, i "d'arboç", aprofitant també la cobertura vegetal de la "malesa o malea" on es trobaven antigament grans exemplars d'aquest arbre. La resta tant sols pedra sàviament encaixada. Veritables monuments d'aquest valuós patrimoni, que el pas del temps, la deixadesa i l'abandó de moltes finques, condemnen en molts casos a la seva desaparició.

Aproximació:
Anem fins a la partida del Mas Roig, sortint de Sant Rafel, pel lligallo del Molí la Roca, fins a poc abans d'arribar al Barranc de la Cova Alta. Deixem el cotxe a un entrador a la vora del camí i en una curta passejada veiem una infinitat d'exemples de totes les tipologies.

Mehr anzeigen external

Ruine

Maset 1

Ruine

Barraca 1

Ruine

Barraca 2

Ruine

Barraca 3

Ruine

Barraca 4

Ruine

Barraca 5

Ruine

Barraca 6

Ruine

Barraca 7

Ruine

Barraca 1 escalonada

Ruine

Barraca 8

Ruine

Barraca 9 filat

Ruine

Barraca 10

Ruine

Mas roig

Ruine

Barraca Amagatall

See

Codina de Mas Roig

Ruine

Barraca 11 de marge

Ruine

Barraca 2 escalonada

Wasserstelle

Coco

Ruine

Maset 2

Ruine

Barraca 3 escalonada

Kommentare

    Du kannst oder diesen Trail