Fahrzeit  2 Stunden 18 Minuten

Zeit  6 Stunden 27 Minuten

Koordinaten 1374

Hochgeladen 24. Januar 2018

Aufgezeichnet Januar 2018

-
-
814 m
513 m
0
2,1
4,2
8,42 km

angezeigt 178 Mal, heruntergeladen 10 Mal

bei Son Serralta, Baleares (España)

Excursió circular. ideal per fer a la primavera, ja que gran part del seu recorregut va per bosc. El pas de na Lluisa o de l'encletxa simplement ...espectacular.
Inici de l'excursió.
En aquest punt ens desviam del camí per gaudir d'unes estupendes vistes de Puigpunyent i el Galatzó.
En aquest punt passam la barrera, deixant la possessió d'es Pouet i comença el camí de ferradura, aquest camí és públic i va a Puigpunyent passant per la possessió de Cas Metge. Nosaltres en desviarem cap a la dreta als pocs metres d'haver passat al barrera. Com tota barrera l'hem de deixar tal com l'hem trobada
A pocs metres d'haver passat la barrera ens desviam a la dreta i començam a pujar les marjades, deixant el camí de ferradura que va Puigpunyent.
Al tirany, que seguix entre marjades, hi trobam Es Pou Gran; més endavant també passarem per sitges. Sembla que les marjades antigament pogueren tenir un ús vinitícola i després per carboner
Trobam una construcció en runes. Hi ha que diu que era una ermita, però no és pot demostrar. La tradicció oral assenyala que fou una explotació vitícola pertanyent a Son Fava, i que també hi havia un petit celleret. Sembla que aquesta explicació és la més encertada. Li donan la volta i seguimel tirany que puja al pas de na Lluisa o de l'Encletxa.
Pel tirany trobam fites, cal anar vius a no perdre les fites. En tot cas el pas de Na lluïsa es troba el capdamunt de la paret mitjera entre dues finques.
El tirany ens du pujant al costat d'un paret mitjera, la qual va a morir al pas de na LLuïsa. La seguim (sense atrevessar-la) i anam pujant les marjades per les escales o botadors.
Com hem dit la paret va morir al Pas de na Lluïsa; atrevassam la paret pel tirany de les roques i tot d'una trobam la gran encletxa del pas. El pas no presenta cap dificultat.
Recentment sembla que s'ha batiat popularment aquest pas amb el nom de na LLuisa, sembla que el seu nom primitiu era el de l'Encletxa o de la Regata. Just on hem iniciat l'excursió hi ha les cases anomenades de Na LLuisa. si bé queden enfora d'aquest pas i la possessió mes propera sembla que és la de Cas Metge.
La fesa és de grans dimensions.
El Plà de Sobremut es troba farcit de camins de carboner. Nosaltres seguirem les fites vora el singles cap a la Fita de Ram. Aquí adjunta un parell mallorquí de fotografíes del pas.
També podem veure la posessió de Sa Campaneta.
Al tirany va cap a la Fita del Ram arran del cingle o penya-segat. Passam per un bosc on trobam sitjes amb la seva cabanya i forn.
Per baixar cap al coll, el camí passa al costat de les roques del penya-segat o cingles.
Passat el pas arribam a la coma de Ses Edges on trobam una sitja. Agafam al tirany que surt al costat de la sitja cap a la vessant esquerra. Costa un poc de trobar, però hi ha fites.
En aquest punt hi ha el desviament del Pas del Mestre, nosaltres no l'agafam i continuam cap a la Fita del Ram.
Aquest camí vé de l'ermita Maristel·la. Nosaltres l'agafarem, encara que haviat ens desviarem per a pujar a la Fita del Ram.
En aquest punt surt el desviament cap al Puig de la Fita del Ram, convé anar alerta i no pasar-ho. una vegada seguim el tirany de pujada, aviat arribarem a un pas entre les roques.
Seguint el tiranys arribam al pas entre les roques que ens acosta al cim.
Aquesta cova té l'entrada a baix de les roques que hem salvat amb el pas. Te un recorregut d'entre 30 i 300 metres i una profunditat de 50 a 100 metres. Segons la legenda els Ermassets eren uns personatjes un poc locos que raptaven als treballadors de la montanya (tom XXIV de les Rondaies Mallorquines d'en Jordí d'es Racó. Millor entrar a la cova per la part d'abaix i no per la part d'adalt, que és la que sur a la fotografía.
La vista des d'aquest punt no és molt espectacular. La paret seca del costat fita els termes d'Esporles i Banyalbufar.
Al costat del punt geodesic botam la paret per anar a na Ferrana, on tendrem les millor vistes de la Fita del Ram.
Per anar a na Ferrana hem de passar per un petit coll, on la baixada també la trobam per un pas entre les roques. Cal seguir les fites amb atenció.
La trobam de baixada de la Fita del Ram. Vallcaneras al seu llibre "Les cases de neu i els seus itineraris, 2002) diu: "No hem trobat casa de nevaters, la qual cosa ens indueix a pensar que la tasca de nevatejar ens aquest pou n duraría molts de diez o, dit d'una altra manera, que les nevades en aquest indret no serien molt copioses. De fet, les dimensions ens indiquen que no es recollien en aquest lloc grans quantitats de neu".
Des de Na Ferrana podem gaudir de les millors vistes de la Serra, el Pla i la Badia de Palma. Es diu que a d'adalt de na Ferrana, al igual que passa al Galatzó, conflueixen les tres finques de la contrada.
Seguim el tirany que apereix després d'haver botat la paret seca del costat del punt geodésic.
Aquesta bassa i el seu porxo en runes és una cruilla de camins. En dirección a l'est surt el camí de l'Engegada, que també enllaçam amb el pas de S'Ego. Nosaltres anirem en dirección oest.
Aquesta paret arriba fins al cim de la Fita del Ram.
Seguirem aquest camí fins arribar al tancat del xalet del " Es Darrer"
Només queda seguir la baixada pel carrer de la urbanització per arribar als cotxes.
Baixant per la urbanització ens desviam al mirador per veure les vistes.

Kommentare

    Du kannst oder diesen Trail