Fahrzeit  2 Stunden 19 Minuten

Zeit  4 Stunden 7 Minuten

Koordinaten 1227

Hochgeladen 1. August 2019

Aufgezeichnet August 2019

 • Rating

   
 • Information

   
 • Einfach zu folgen

   
 • Landschaft

   
-
-
2.084 m
1.872 m
0
1,7
3,4
6,82 km

angezeigt 576 Mal, heruntergeladen 61 Mal

bei Castellar del Riu, Catalunya (España)

Rasos de Peguera: Ruta circular de Plaça de la Creu-Placeta dels Rasos-Rasos de Dalt-Les Collades-Plaça de la Creu (Berguedà)

Itinerari seguit: Plaça de la Creu (1.894 m)-Collet de Catllarí (1.864 m)-Rasos del Mig (1.914 m)-Placeta dels Rasos (1.950 m)-Rasos de Dalt o Salabardar (2.077 m)-Les Collades (1.972 m)-Torrent de les Canals de Catllarí-Plaça de la Creu (Berguedà)

Avui, primer dia de vacances i en un dia molt calurós, però agradable en les zones d’ombra, pugem als Rasos per fer una ruta circular per la part nord dels Rasos de Peguera.

Deixem el cotxe al gran aparcament de la Plaça de la Creu, a la part més alta de la carretera. Per evitar el tram de camí enquitranat i força desfet que hi ha per baixar de la Plaça de la Creu cap a Peguera, nosaltres travessem pels prats herbats de l'antiga pista d'esquí de la Creu. Encara queden restes de les construccions i els cables de l'antiga estació.

Seguim en direcció nord i, quan arribem al Torrent de Les Canals de Catllarí, el travessem i, a l'alçada del tancat pel bestiar, girem en direcció nord-est per travessar un gran prat herbat que ens deixa a tocar d'uns abeuradors pel bestiar d'estiu.

A partir d'aquí anirem seguint una pista forestal que ens passa a tocar d'una primera gran bassa d'aigua i els Rasos del Mig per acabar a la zona coneguda com Placeta dels Rasos. Un gran prat herbat amb una altra gran bassa d'aigua. Aquí les vistes ja comencen a ser magnifiques en direcció a la Serra d'Ensija, amb la Gallina Pelada i la Creu de Ferro.

Després d'assolir un petit collet, arribem a una altra gran bassa d'aigua. aquí travessem el filat pel bestiar i seguim en ascens progressiu per la pista forestal.

Xino-xano arribem al cim dels Rasos de Dalt o Salabardar, a 2.077 metres, amb un gran màstil metàl·lic amb l'escut del quasi centenari Club d'Esquí Berguedà i coronat amb una gran senyera que oneja suaument.

Aquí descansem una estona i aprofitem per dinar a l’ombra dels pins.

Després de dinar iniciem el descens per la cara sud del cim, en direcció a Les Collades, i seguint en tot moment les marques grogues del camí. No hi ha pèrdua possible.

Sense esforç arribem al final del descens, a tocar del collet de Les Collades, a 1.972 metres.

Després enfilem la pista que baixa en direcció sud-oest però com el sol pica fort, tallem la pista en alguns trams per seguir pels camps herbats on hi ga més ombra.

A la part final retrobem la pista forestal que baixa paral·lela al Torrent de Les Canals de Catllarí. La seguim fins retrobar les antigues instal·lacions de les pistes d’esquí de la Creu i, en un no res, tornem a ser a l’aparcament de la Plaça de la Creu. Cotxe i cap a casa.

Una gran volta circular, curta i suau, però molt agraïda pels sentits. Realment val molt la pena, en qualsevol època de l'any.

Salut i bona caminada !
Parkplatz

Aparcament i inici de la ruta

Aparcament i inici de la ruta. Trobem molts exemplars de Campanula rotundifolia, "Campaneta o Campaneta de fulla rodona" en català i “Campanilla, Campaña azul, Campanillas de cantil o Campanillas de hojas redondeadas”, en castellà
Waypoint

Seguim pel prat herbat, al costat de les antigues instalacions de la pista d'esquí de la Creu

Seguim pel prat herbat, al costat de les antigues instalacions de la pista d'esquí de la Creu. Trobem exemplars de Hieracium murorum, “Esparver, Esparver de murs, Herba d'esparver o Herba de l'esparver”, en català i “Hieracium”, en castellà.
Waypoint

Travessem fil elèctric pel bestiar

Travessem fil elèctric pel bestiar. 1-. Trobem molts exemplars de Dianthus hyssopifolius, "Clavell de pastor", en català i "Clavel de montaña, Clavelina", en castellà. 2-. Trobem alguns exemplars de Leontodon hispidus, “Leòntodon híspid, Queixalets o Fals dent de lleò”, en català i “Falso diente de león o Achicoria de monte”, en castellá.
Wasserstelle

Abeuradors d'estiu pel bestiar. Avui no porten aigua

Abeuradors d'estiu pel bestiar. Avui no porten aigua. Trobem: 1-. Exemplars de Campanula glomerata, “Campaneta”, en català i “Campanilla”, en castellà. 2-. Molts exemplars de Prunella grandiflora, “Herba de la prunella, Prunella, Prunel·la de flor gran, Prunel·la grandiflora o Xaiets”, en català i “Azafate de la reina, brunela mayor, consuelda mayor, morena gentil o morenilla española”, en castellà.
Waypoint

Maduixeres per tot arreu. Ja tenim les postres per avui

Maduixeres per tot arreu. Ja tenim les postres per avui. Trobem; 1-. Moltíssims exemplars de Fragaria vesca, "Maduixera, Maduixer bord, Maduixera boscana, Maduixera de bosc, Fraulera o Fraguera", en català i "Fresa silvestre, Fresa salvaje, Fresera, Madroncillo, Mayuetas, Miruébano o Frutilla silvestre", en castellà. 2-. Matolls, encara sense flors, d’Aconitum napellus, "Tora Blava, Matallops blau, Escanyallops, Rialgar, Napel, Acònit blau, Acònit salutífer o Lletuga alpina", en català i "Acónito común, Acónito vulgar, Napelo, Hábito del diablo, Nabillo del diablo, Casco de Júpiter, Anapelo azul o Matalobos de flor azul", en castellà. 3-. Exemplars d’Achillea millefolium, "Milfulles, Camamilla vera, Camamilla de les ribes, Camamilla de Meranges, Camamilla de muntanya, Cap de bou, Centenrama, Centfulles, Flor de ploma, Herba de tall o Curatalls", en català i "Aquilea, Milhojas, Milenrama, Perejil bravío o Flor de la pluma", en castellà. 4-. Molts exemplars de Carduus nutans, “Card, Card marià, Card lleter, Card de la llet de la Mare de Déu, Card tacat o Card burral”, en català i “Cardo o Cardilla”, en castellà.
See

Bassa pel bestiar

Bassa pel bestiar Trobem exemplars de: 1-. Prunella grandiflora, “Herba de la prunella, Prunella, Prunel·la de flor gran, Prunel·la grandiflora o Xaiets”, en català i “Azafate de la reina, brunela mayor, consuelda mayor, morena gentil o morenilla española”, en castellà. 2-. Plantago lanceolata, “Plantatge de fulla estreta, Herba de cinc nervis (Menorca), Orella de llebre (Eivissa), Aplantatge de fulla estreta, Plantatge lanceolat o Costelles de dona”, en català i “Llantén menor, Siete venas, alpiste, alpiste pajarero, antén, avellanas, cinco en vena, cinco nervios, cincovenas, cochinina, cola de rata, estrella, felpa larga, hierba de cinco venas, hierba de las almorranas, hierba de las cinco rayas, hierba de las siete costuras, hierba para heridas, hierba para las almorranas, hoja de lagartija, lantel, lentén pelosilla o picadera”, en castellà.
Waypoint

Rasos del Mig

Rasos del Mig. Trobem: 1-. Exemplars de Eryngium bourgatii, “Panical blau, Espinacal o Panical de muntanya”, en català i “Cardo, Cardo azul, Cardo blanco, Cardo de la Magdalena, Alguerrico, Azulejos, Cardo borriquero, Cardo cuco, Cardo de la estrella, Cardo de puerto, Cardo santo o Panical”, en castellà. 2-. Alguns exemplars de Ranunculus repens, "Ranuncle arrossegat, Botó d'or, Botó daurat, Francesilla de camp o Ranuncle repent", en català i "Botón de oro, Bugalla, Ranúnculo de prado, Ranúnculo rastrero o Redellobas", en castellà. 3-. Molts exemplars de Dianthus hyssopifolius, "Clavell de pastor", en català i "Clavel de montaña, Clavelina", en castellà.
Waypoint

Seguim per la pista herbada, envoltats de flors de tota mena

Seguim per la pista herbada, envoltats de flors de tota mena. Trobem: 1-. Exemplars de Carduus nutans, “Card, Card marià, Card lleter, Card de la llet de la Mare de Déu, Card tacat o Card burral”, en català i “Cardo o Cardilla”, en castellà. 2-. Molts exemplars de Galium verum, “Espunyidella groga, Espunyidera, Quallallet, Gali, Herba de la mel o Herba formatgera”, en català i “Agana, Caglio, Galio, Presera, Cuajaleches, Hierba cuajadera o Hierba sanjuanera”, en castellà. 3-. Molts exemplars de Plantago lanceolata, “Plantatge de fulla estreta, Herba de cinc nervis (Menorca), Orella de llebre (Eivissa), Aplantatge de fulla estreta, Plantatge lanceolat o Costelles de dona”, en català i “Llantén menor, Siete venas, alpiste, alpiste pajarero, antén, avellanas, cinco en vena, cinco nervios, cincovenas, cochinina, cola de rata, estrella, felpa larga, hierba de cinco venas, hierba de las almorranas, hierba de las cinco rayas, hierba de las siete costuras, hierba para heridas, hierba para las almorranas, hoja de lagartija, lantel, lentén pelosilla o picadera”, en castellà.
See

Placeta dels Rasos. Bassa pel bestiar

Placeta dels Rasos. Bassa pel bestiar. Trobem: Exemplars d'Eryngium bourgatii, “Panical blau, Espinacal o Panical de muntanya”, en català i “Cardo, Cardo azul, Cardo blanco, Cardo de la Magdalena, Alguerrico, Azulejos, Cardo borriquero, Cardo cuco, Cardo de la estrella, Cardo de puerto, Cardo santo o Panical”, en castellà.
Waypoint

Seguim travessant la Placeta dels Rasos. Mirada a la Serra d'Ensija amb la Gallina Pelada i la Creu de Ferro

Seguim travessant la Placeta dels Rasos. Mirada a la Serra d'Ensija amb la Gallina Pelada i la Creu de Ferro. Trobem un exemplar de Gymnadenia nigra, de la familia de les orquídees. Coneguda en català com "Nigritel·la negra" i "Orquídea negra" en castellà.
Waypoint

Bassa pel bestiar. Travessem filat elèctric i seguim amunt per la pista forestal

Bassa pel bestiar. Travessem filat elèctric i seguim amunt per la pista forestal. Trobem: 1-. Exemplars de Globularia cordiflora, "Blauets, Caps blaus o Lluqueta", en català i "Hierba negra", en castellà. 2-. Exemplars d'Helleborus viridis, “El·lèbor verd, Marxívol, Marxívol gran, Marxívol verd, Mengívol o Pàmpols ”, en català l “Eléboro verde, Helébero verde o Hierba llavera”, en castellà.
Waypoint

Seguim pel corriol fressat i amb fites de pedres que travessa el bosc

Seguim pel corriol fressat i amb fites de pedres que travessa el bosc. Trobem exemplars de Plantago lanceolata, “Plantatge de fulla estreta, Herba de cinc nervis (Menorca), Orella de llebre (Eivissa), Aplantatge de fulla estreta, Plantatge lanceolat o Costelles de dona”, en català i “Llantén menor, Siete venas, alpiste, alpiste pajarero, antén, avellanas, cinco en vena, cinco nervios, cincovenas, cochinina, cola de rata, estrella, felpa larga, hierba de cinco venas, hierba de las almorranas, hierba de las cinco rayas, hierba de las siete costuras, hierba para heridas, hierba para las almorranas, hoja de lagartija, lantel, lentén pelosilla o picadera”, en castellà.
Waypoint

Seguim corriol que travessa el prat herbat, amb moltes flors

Seguim corriol que travessa el prat herbat, amb moltes flors. Trobem: 1-. Exemplars d’Aster amellus, “Àster o Estrellada”, en català i “Áster, Aster o Estrellada”, en castellà. 2-. Carduus nutans, “Card, Card marià, Card lleter, Card de la llet de la Mare de Déu, Card tacat o Card burral”, en català i “Cardo o Cardilla”, en castellà. 3-. Molts exemplars de Plantago lanceolata, “Plantatge de fulla estreta, Herba de cinc nervis (Menorca), Orella de llebre (Eivissa), Aplantatge de fulla estreta, Plantatge lanceolat o Costelles de dona”, en català i “Llantén menor, Siete venas, alpiste, alpiste pajarero, antén, avellanas, cinco en vena, cinco nervios, cincovenas, cochinina, cola de rata, estrella, felpa larga, hierba de cinco venas, hierba de las almorranas, hierba de las cinco rayas, hierba de las siete costuras, hierba para heridas, hierba para las almorranas, hoja de lagartija, lantel, lentén pelosilla o picadera”, en castellà. 4-. Molts exemplars de Pinus sylvestris, "Pi roig, Pi ros, Pi rosset, Pi silvestre, Alaga o Rojalet", en català i "Pino silvestre, Pino albar, Pino blanquillo, Pino royo, Pino de Valsaín, Pino serrano, Aznacho, Aznallo, Pino rojo o Pino bermejo", en castellà.
Waypoint

Arribant al cim dels Rasos de Dalt

Arribant al cim dels Rasos de Dalt.
Gipfel

Cim dels Rasos de Dalt, o Salabardar, a 2.077 metres

Cim dels Rasos de Dalt, o Salabardar, a 2.077 metres.
Gipfel

Cim dels Rasos de Dalt, o Salabardar, a 2.077 metres

Cim dels Rasos de Dalt, o Salabardar, a 2.077 metres.
Gipfel

Cim dels Rasos de Dalt, o Salabardar, a 2.077 metres

Cim dels Rasos de Dalt, o Salabardar, a 2.077 metres.
Waypoint

Deixem el cim i baixem pel corriol amb senyals grocs, en direcció a les Collades

Deixem el cim i baixem pel corriol amb senyals grocs, en direcció a les Collades. Trobem molts exemplars de Dianthus hyssopifolius, "Clavell de pastor", en català i "Clavel de montaña, Clavelina", en castellà.
Waypoint

A la part baixa del corriol amb senyals grocs

A la part baixa del corriol amb senyals grocs.
Gebirgspass

Coll de les Collades

Coll de les Collades. Exemplar de Carduus nutans, “Card, Card marià, Card lleter, Card de la llet de la Mare de Déu, Card tacat o Card burral”, en català i “Cardo o Cardilla”, en castellà.
Waypoint

Baixem per pistes herbades

Baixem per pistes herbades. Trobem exemplars de Galium verum, “Espunyidella groga, Espunyidera, Quallallet, Gali, Herba de la mel o Herba formatgera”, en català i “Agana, Caglio, Galio, Presera, Cuajaleches, Hierba cuajadera o Hierba sanjuanera”, en castellà.
Waypoint

Seguim per la pista avall, amb vistes a la Roca Gran de Ferrús

Seguim per la pista avall, amb vistes a la Roca Gran de Ferrús.
Waypoint

De tornada, arribant a l'aparcament

De tornada, arribant a l'aparcament.
Parkplatz

Últimes mirades a l'entorn i final de ruta a l'aparcament de la Creu dels Rasos

Últimes mirades a l'entorn i final de ruta a l'aparcament de la Creu dels Rasos.

1 comment

 • Foto von Pitcollonsiamunt2

  Pitcollonsiamunt2 02.08.2019

  Ich bin diesem Trail gefolgt  Mehr anzeigen

  Un altre clàssic per qualsevol època de l’any. Molt recomanable.

Du kannst oder diesen Trail