• Foto von Ruta dels turons (II): Rubinat - Montfar - Pallerols - Pomar - Sant Antolí i Vilanova - Els Hostalets - Rubinat
  • Foto von Ruta dels turons (II): Rubinat - Montfar - Pallerols - Pomar - Sant Antolí i Vilanova - Els Hostalets - Rubinat
  • Foto von Ruta dels turons (II): Rubinat - Montfar - Pallerols - Pomar - Sant Antolí i Vilanova - Els Hostalets - Rubinat
  • Foto von Ruta dels turons (II): Rubinat - Montfar - Pallerols - Pomar - Sant Antolí i Vilanova - Els Hostalets - Rubinat
  • Foto von Ruta dels turons (II): Rubinat - Montfar - Pallerols - Pomar - Sant Antolí i Vilanova - Els Hostalets - Rubinat
  • Foto von Ruta dels turons (II): Rubinat - Montfar - Pallerols - Pomar - Sant Antolí i Vilanova - Els Hostalets - Rubinat

Zeit  6 Stunden 2 Minuten

Koordinaten 2717

Hochgeladen 3. Mai 2017

Aufgezeichnet Mai 2017

-
-
730 m
513 m
0
5,2
10
20,65 km

angezeigt 519 Mal, heruntergeladen 13 Mal

bei Sant Antolí i Vilanova, Catalunya (España)

Ruta circular per terres de la comarca de la Segarra en la que, sortint de Rubinat, poble integrat al municipi de Ribera d’Ondara, es realitza un recorregut tot visitant altres nuclis del mateix municipi com Montfar, Pomar, els Hostalets, Sant Antolí i Vilanova i, també, el poble de Pallerols, integrat en el municipi de Talavera.
Les clapes de bosc entre els amplis conreus caracteritzen aquest recorregut, en el qual també es poden observar les restes de l’antiga explotació d’aigües riques en magnesi a Rubinat.
Un itinerari que ens ajudarà a complementar el nostre coneixement sobre la diversitat del variat patrimoni segarrenc amb pobles que tenen el seu origen a l’edat mitjana (època de repoblament) i que encara conserven restes d’antics castells i esglésies d’origen romànic i gòtic.
Destaquem alguns dels elements patrimonials més destacats que vàrem anar trobant ...
>>>> RUBINAT (Ribera d’Ondara – La Segarra)
> Ruïnes castell de Rubinat / s XIII a XV / Situat al cim del turó on hi ha les cases del poble i del que solament en resta una part de l'angle nord del recinte.
> Església de Santa Maria / segle X-XII / Edifici d'origen romànic, del segle XI, molt alterat per una remodelació efectuada cap al segle XVI. Consta de tres naus capçades amb tres absis semicirculars, dels quals només el del costat nord conserva les arcuacions llombardes.
> Rectoria de Rubinat / s. XVIII/ Situada al costat mateix de l'església i molt reformada. A la llinda de la que havia estat la porta hi ha una inscripció on s'hi llegeix: "HAEC EST DOMUS RECTORIS, QUAN JOANNES ASCURA RECTOR PROPIO AERE A FUNDAMENTIS REVECIT".
> Edificis de l’empresa Aigües Rubinat-Llorach / L'any 1876, el doctor Pau Llorach Malet va descobrir que les aigües que brollaven d'unes fonts properes a Rubinat tenien propietats purgants i va concebre un projecte per embotellar-les i comercialitzar-les arreu del món. El negoci es va iniciar l'any 1878 i va gaudir d'un enorme èxit fins als anys quaranta del segle XX. D'aquella important explotació en resten només diversos edificis en runes.
> Torre de l’Aigua o Torre dels Francesos / 1888-1910/ Situada al sud de Rubinat, és l’edifici més emblemàtic de l'antiga explotació de les aigües Rubinat-Llorach.
> Capella de Sant Romà de Rubinat / s. XVIII / Es conserva en molt mal estat, amb la volta esfondrada i l'interior ple de runes. Al seu costat hi ha restes d'un altre edifici que deuria ser la casa de l'ermità.
> Forn de la pedrera / s XIX / Just al costat de la carretera dels Hostalets a Rubinat, encara són ben visibles les estructures de pedra d’un antic forns de ciment.
>>>> MONTFAR ( Ribera d’Ondara - La Segarra)
> Església de Santa Maria de Montfar / s. XIII – XV / Església d'origen romànic, però molt modificada en període gòtic. Té una sola nau coberta capçada amb un absis semicircular. A l’entrada de l’espai on es troba l’església hi ha dues esteles funeràries. I dins el nucli de Montfar hi ha una font feta amb una làpida sepulcral gòtica.
> Làpida sepulcral gòtica / Servint de pica de la font que hi ha a la plaça de Montfar.
>>>> PALLEROLS (Talavera – La Segarra)
> Església de Sant Jaume / s. X-XII / D'origen romànic, amb moltes modificacions. En origen era un temple d’una sola nau però en època gòtica se n’hi va afegir una segona. La nau romànica és capçada amb un absis semicircular que mostra dues finestres sobreposades. L'original és la inferior, més petita. A la façana nord hi ha un gran portal tapiat amb una imatge de Sant Jaume al damunt. Al costat de l'església, on ara hi ha el jardí, hi havia el cementiri, on podem observar algunes esteles funeràries i altres elements situats en un marge.
> Safareig i Molí del Vallés / s. XVIII-XIX / Ruïnes d’un antic molí fariner situat a la vora del riu Ondara, amb un canal que recull l’aigua del riu habilitat com a safareig públic i abeurador per als animals.
>>>> POMAR (Ribera d’Ondara – La Segarra)
> Nucli de Pomar es va formar a l'entorn d'un castell (documentat des de l'any 1101) i formava un clos tancat. El poble conserva doncs, la seva estructura medieval amb arcades (molt reformades) sobre el carrer principal i alguns detalls incrustats a les façanes, aprofitats segurament de l'antic castell, ja desaparegut.
> Església de Sant Pau de Narbona / s. XV / Gòtic / Malmesa. S'hi han fet treballs de restauració. Conserva la façana davantera on crida l’atenció el fet de tenir dos campanars de doble espadanya. Un d'ells, el més baix, constituïa una de les entrades al clos murallat.
> Forn comunal / Situat una mica més amunt de l'església, en un estret carreró al qual s'hi accedeix per sota d'una arcada. És una petita estança de planta rectangular coberta amb volta d'arc rebaixat.
> Església Nova / s. XX / Cobert d'ús agrícola convertit en capella per cobrir les necessitats de culte un cop l'església antiga ja no va ser apta per fer-ho, degut al seu mal estat.
>>>> SANT ANTOLÍ I VILANOVA (Ribera d’Ondara – La Segarra)
> Font de Sant Antolí / Mina d'aigua situada a l'esquerra del riu Ondara
> Molí de Baix / s. XIX / Situat sota el turó on hi havia el castell hi ha l’antic molí fariner reformat i convertit en habitatge. Al jardí es conserva part de la bassa i alguna roda de molí.
> Església de Sant Antolí / s. X-XII / Tot i que originàriament era una església romànica de nau única i absis semicircular, cap a la fi del segle XIV s'hi va afegir una segona nau gòtica al costat sud, on hi havia la porta romànica, que es va perdre.
> Castell-Palau de Sant Antolí / s. XIII-XV / Gòtic / L'antic castell medieval degué ser convertit en època gòtica en un palau fortificat i actualment és ocupat per un edifici agrícola. De l'antic palau en resten les cavallerisses, alguns murs i estructures.
> Casa d’hostes del castell / s. XVI-XVII / Situada al costat de l'antic castell-palau i conserva tanmateix els antics murs i traces de vells finestrals, ara tapiats.
> Creu de Sant Antolí / s. XVI-XVII / Situada prop de l’antic castell-palau. Es conserva només lla base, un tros del fust i la part superior del nus.
> Fàbrica de ciment / s. XIX / Edifici de pedra situat prop de Sant Antolí. Ha perdut les xemeneies però conserva les obertures que donen accés als forns, els quals estan recoberts de maó.
> Església de Santa Maria / s. XX / Construïda l'any 1950 al sector de nova expansió del nucli de Sant Antolí, al llarg de la carretera d'Hostalets. És un edifici bastit amb pedra del país que intenta apropar-se a l'arquitectura popular de la contrada. A la façana principal hi ha el campanar de torre, coronat amb quatre pinacles.
>>>> ELS HOSTALETS (Ribera d’Ondara - La Segarra)
> Nucli dels Hostalets / Situat a tocar de Sant Antolí i Vilanova, forma un carrer a banda i banda de l'antic camí ral de Barcelona a Lleida que va sorgir com a conseqüència de l'existència de diversos hostals, als segles XV i XVI (per això hi veiem símbols del camí de Sant Jaume).
> Creu dels Hostalets / s XVI-XVII / Destruïda l'any 1936, no es va salvar ni el capitell. Només en va mantenir en peu el fust, sobre una peanya esgraonada, al qual la Santa Missió hi va afegir una creu de ferro.
> Església de Sant Jordi / mitjans s. XVI/ Capella feta construir pel baró Jordi Joan d'Aimeric, que per això duu l'advocació de sant Jordi. L'edifici actual però, és fruit d'una reconstrucció moderna.
> Molí dels Hostalets / s XVI-XVII / Antic molí fariner situat a l'extrem del carrer que uneix el nucli dels Hostalets amb Sant Antolí i Vilanova (inici de la ctra. de Rubinat), modernament convertit en habitatge. A una de les façanes sorprèn la presència del brancal d'un gran finestral motllurat.
------------------------------------------------------------------------------------
Hem catalogat la ruta de dificultat "moderada", bàsicament per la llargària ...
------------------------------------------------------------------------------------
Per anar a Rubinat caldrà seguir l’A-2 fins arribar a la sortida 524 (Sant Pere dels Arquells). Continuar per l’antiga N-II fins a trobar el trencall amb la L-203 (carretera dels Hostalets a Rubinat) que, en poc més de 3 kms, ens deixa a l'entrada del poble.
------------------------------------------------------------------------------------
Si desitgeu veure algunes imatges de la sortida, solament heu de clicar en l'enllaç de sota...

Mehr anzeigen external

Waypoint

Rubinat Vell

Waypoint

Torre dels Francesos

Waypoint

Sant Romà de Rubinat

Waypoint

Deixar GR-171/Seguir a l'esquerra

Waypoint

Creuar LV-2031

Waypoint

Santa Maria de Montfar

Waypoint

Plaça de Montfar/Làpida gòtica

Waypoint

Safareig de Pallerols/Molí del Vallés

Waypoint

Sant Jaume de Pallerols

Waypoint

Deixar LV-2032/Seguir a la dreta

Waypoint

Església Nova de Pomar

Waypoint

Pomar/Antic forn

Waypoint

Església de Sant Pau de Narbona

Waypoint

Riu d'Ondara/Font

Waypoint

Castell de Sant Antolí/Casa d'hostes

Waypoint

Església de Sant Antolí

Waypoint

Creu de Sant Antolí

Waypoint

Església de Santa Maria

Waypoint

Forn de la pedrera de Rubinat

Waypoint

Santa Maria de Rubinat

Waypoint

Castell de Rubinat (restes)

Waypoint

Rubinat/Inici-Final

Waypoint

Castell de Rubinat

Waypoint

Rubinat/Antiga Rectoria

Waypoint

Edifici de les Aigües Rubinat-Llorach

Waypoint

Pla de Piquer

Waypoint

Les Mines

Waypoint

Barranc de Rubinat (capçalera)

Waypoint

Riu d'Ondara

Waypoint

Montfar/Cal Ferrer

Waypoint

Nucli de Pomar

Waypoint

Antiga fàbrica de ciment

Kommentare

    Du kannst oder diesen Trail