Zeit  2 Stunden 51 Minuten

Koordinaten 480

Hochgeladen 28. November 2014

Aufgezeichnet November 2014

 • Rating

   
 • Information

   
 • Einfach zu folgen

   
 • Landschaft

   
-
-
347 m
268 m
0
1,5
3,0
6,01 km

angezeigt 15014 Mal, heruntergeladen 372 Mal

bei el Pont de Vilomara, Catalunya (España)

Itinerari per conèixer el patrimoni vinculat a l’antic conreu de la vinya a la comarca del Bages

Durant el s. XIX el Bages va ser la comarca de Catalunya amb més hectàrees de vinya i producció d’hectolitres de vi. El 1860 el 64% de les terres conreades eren dedicades a la vinya.
El bon preu de vins i aiguardents va fer que els pagesos plantessin vinyes en els vessants més costeruts de les muntanyes i solucionessin el problema del transport de la verema i la necessitat d'una fermentació homogènia amb la construcció de tines i fabricació del vi al peu mateix de les vinyes.
La irrupció de la fil·loxera a la dècada de 1890, va matar els ceps i va fer abandonar les vinyes. Els bancals que ocupaven resten avui engolits per la pineda.
Hi ha escampades tines arreu de la meitat sud de la comarca, en diferent estat de conservació. Bona colla als termes de Talamanca, Mura i Rocafort.
Les de la Vall del Flequer, al terme municipal del Pont de Vilomara i Rocafort, destaquen pel bon estat de conservació. El sender SL-C 52 les recorre. Hi localitzarem penells informatius que expliquen detallada i gràficament el procés constructiu, funcions de les tines i edificacions annexes i l’elaboració del vi.
És un itinerari curt i fàcil que podem combinar amb la molt recomanable visita als pobles de Rocafort, Mura o Talamanca. Si en cerqueu un de més llarg amb visita a la Bauma Roja, el Puig Gili i la casa del Flequer, cliqueu aquí.Nota: track enregistrat per Josep Arnan

Accés
Del Pont de Vilomara en direcció a Rocafort per la BV-1224, poc abans del punt quilomètric 4, prenem a mà dreta un pista (indicador Tines del Flequer), creuem la riera i poc més enllà trobem un espai destinat a aparcament.

Aparcament (256 m)
Mapa del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i penells explicatius de l’itinerari SL-C 52. Ens guiarem per les estaques indicadores d’aquest sender fins a les Tines del Ricardo.
Pugem pel camí del Flequer(S), deixant a mà esquerra el d’Oristrell i poc més enllà el de la pedrera.
Enclotat a mà dreta queda el Torrent del Flequer. A l’altre costat, envaïts per la pineda, albirem marges de pedra seca que suportaven els antics bancals de vinya i barraques. Deixem el camí del Flequer per un de carreter a mà dreta, en baixada.

Tines del Bleda (300 m)
Continuem pel camí carreter, trobem una barraca de vinya i creuem el torrent.
A la bifurcació anem 100 metres a l’esquerra fins les Tines del Tosques.

Tines del Tosques (287 m)
Tornem enrere i a la bifurcació prenem un corriol que gira a l’E per l’obaga de la Serra de Puig Gili. Passem pel costat de marges de pedra i d’un dipòsit de vinya. També sobre diverses lloses de pedra per salvar rases. Aquestes rases als pendissos evitaven l’erosió hídrica del terreny.
Baixem un tram esglaonat i, poc més enllà, ja albirem les Tines de l’Escudelleta, prop del torrent.

Tines de l’Escudelleta (314 m)
Continuem per un camí carreter, creuem de nou el torrent fins a la cruïlla.

Bifurcació (332 m)
Indicada. Per l’esquerra retrobem el camí del Flequer per on retornarem a l’aparcament. Continuem vers l’E, ara pel marge dret hidrogràfic, fins al proper grup de tines.

Tines del Ricardo (338 m)
Un cop visitades retornem a la bifurcació anterior i prenem una pista a mà dreta que va guanyant alçària sobre la vall, pel marge dret del torrent.
Hi localitzarem diversos penells explicatius sobre l’activitat vitivinícola i com va influir en el canvi de la fisonomia del paisatge. També ens permetrà albirar a vista de pardal els conjunts de tines de l’Escudelleta i del Tosques.

Per saber-ne més:
Les tines de Nèspola
Bages terra de vins (mapa)

Itinerari relacionat:
Tines de la Riera de Mura

Mehr anzeigen external

Mapa del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i penells explicatius de l’itinerari SL-C 52. Ens guiarem per les estaques indicadores d’aquest sender fins a les Tines del Ricardo. Pugem pel camí del Flequer(S), deixant a mà esquerra el d’Oristrell i poc més enllà el de la pedrera. Enclotat a mà dreta queda el Torrent del Flequer. A l’altre costat, envaïts per la pineda, albirem marges de pedra seca que suportaven els antics bancals de vinya i barraques. Deixem el camí del Flequer per un de carreter a mà dreta, en baixada.
Continuem pel camí carreter, trobem una barraca de vinya i creuem el torrent. A la bifurcació anem 100 metres a l’esquerra fins les Tines del Tosques.
Tornem enrere i a la bifurcació prenem un corriol que gira a l’E per l’obaga de la Serra de Puig Gili. Passem pel costat de marges de pedra i d’un dipòsit de vinya. També sobre diverses lloses de pedra per salvar rases. Aquestes rases als pendissos evitaven l’erosió hídrica del terreny. Baixem un tram esglaonat i, poc més enllà, ja albirem les Tines de l’Escudelleta, prop del torrent.
Continuem per un camí carreter, creuem de nou el torrent fins a la cruïlla.
Indicada. Per l’esquerra retrobem el camí del Flequer per on retornarem a l’aparcament. Continuem vers l’E, ara pel marge dret hidrogràfic, fins al proper grup de tines.
Un cop visitades retornem a la bifurcació anterior i prenem una pista a mà dreta que va guanyant alçària sobre la vall, pel marge dret del torrent. Hi localitzarem diversos penells explicatius sobre l’activitat vitivinícola i com va influir en el canvi de la fisonomia del paisatge. També ens permetrà albirar a vista de pardal els conjunts de tines de l’Escudelleta i del Tosques.
A l'esquerra del camí. Penell explicatiu.

6 Kommentare

 • Foto von Toni Planas

  Toni Planas 29.11.2014

  Seguint aquest enllaç podreu descobrir altres tines de la comarca del Bages

 • Foto von Josep.sanfeliu

  Josep.sanfeliu 08.03.2016

  Track molt ben marcat d'una ruta facil i on podem verure totes les tines de la Vall del Flequer. Gracies Toni

 • Foto von Josep.sanfeliu

  Josep.sanfeliu 08.03.2016

  Ich bin diesem Trail gefolgt  verifiziert  Mehr anzeigen

  Bonica i facil ruta per visitar les Tines de la Vall del Flequer

 • Foto von Toni Planas

  Toni Planas 08.03.2016

  Josep, gràcies pels comentaris i la valoració. Bones caminades!

 • Foto von ttmoi

  ttmoi 10.01.2019

  Ich bin diesem Trail gefolgt  Mehr anzeigen

  Bona tarde de paseitg.

 • Foto von Toni Planas

  Toni Planas 10.01.2019

  Gràcies ttmoi!

Du kannst oder diesen Trail